Hlavní obsah

„Zelené” dotace půjdou i na zateplení domu svépomocí či výměnu kamen

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program Nová zelená úsporám (NZÚ) nově nabídne dotace i na zateplení domů uskutečněné svépomocí nebo na výměnu kamen na pevná paliva. Zájemci mohou příspěvek získat od 15. října, žádost půjde kompletně vyřídit po internetu. V úterý o tom informovalo ministerstvo životního prostředí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rekonstrukce svépomocí jsme do programu zahrnuli ze dvou důvodů. Jednak kvůli aktuálnímu nedostatku stavebních firem na trhu, ale také, a to především, abychom zkvalitnili rekonstrukce u těch, kteří by tak i tak zateplovali svépomocí,“ uvedl ministr Richard Brabec (ANO).

Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může přitom uhradit až 50 procent výdajů z maximální investice 550 tisíc korun. U rekonstrukcí domů svépomocí bude program přispívat především na materiál, vypůjčení nářadí a odborný technický dozor.

Nově od poloviny října půjde z Nové zelené úsporám vyměnit stará kamna na tuhá paliva, na jejichž výměnu nelze kotlíkovou dotaci získat - ta se týká jen přechodu na kamna na plyn. Také nebude nutné u toho mít současně zateplený dům.

„Chceme tím podpořit rychlejší výměnu neekologických zdrojů vytápění s cílem zlepšit kvalitu ovzduší. Na výměnu kamen za nový ekologičtější i úspornější a výkonnější zdroj vytápění přispěje MŽP až 80 000 korun,“ dodal Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Změna i pro novostavby

Zatímco doposud bylo možné čerpat dotaci pouze na novostavby v pasivním standardu, nyní si mohou o příspěvek říci i stavitelé nízkoenergetického domu. Jedinou zásadní podmínkou je instalace systému řízeného větrání, tedy tzv. rekuperace.

„Od října budeme nově přispívat částkou 150 tisíc korun na stavbu nízkoenergetického domu s rekuperací, nadále zůstává příspěvek ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu nebo 450 tisíc, pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje energie, například instalují fotovoltaické panely,“ upřesnil Brabec.

Od startu programu v roce 2014 bylo vyplaceno 22 tisícům žadatelů na úsporné renovace a stavby rodinných a bytových domů přes čtyři miliardy korun. Dalších více jak 14 tisíc žádostí za čtyři miliardy korun je do programu podáno. Program dotací je financován z prodeje emisních povolenek. Podle odhadu SFŽP by na program od jeho spuštění až do roku 2021 mělo jít asi 20 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám