Hlavní obsah

Chyba v Temelíně. Radioaktivní vodu pustili do špatné nádrže

Právo, ČTK, kal
Aktualizováno

Dvanáct metrů krychlových slabě radioaktivní vody přepustili omylem technici Jaderné elektrárny Temelín v pátek 7. září do jiné nádrže. Podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka skončila voda neplánovaně ve sběrném prostoru čisticí stanice budovy aktivních pomocných provozů. Zástupci elektrárny okamžitě informovali Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), chyba však podle nich nikoho neohrozila.

Foto: ČEZ

Největší jaderná elektrárna v Česku Temelín

Článek

„Voda zůstala v uzavřené technologii a událost nijak neovlivnila výrobu elektřiny, zaměstnance ani životní prostředí. Stalo se tak ale uvnitř elektrárny, která o ní musí informovat rakouské úřady, a to v rámci dohody z Melku,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí Jaderné elektrárny Temelín.

Chyba energetiků nikoho neohrozila, řekla v pondělí předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

„Je to provozní událost, nemá se to stát, ale nikoho to neohrozilo. Systémy na to byly připraveny, zareagovaly, jak měly. Nemá se to stávat, ale na druhou stranu jsme ve fabrice, stát se to může, a od toho jsou tam různé speciální kanalizace, to všechno zafungovalo, jak mělo. Ani zdání, že by to někoho ohrozilo,” uvedla Drábová.

Technologie, která slouží k čištění chladicí vody je společná pro oba temelínské bloky. V průběhu úprav je přepouštěna do sběrných nádrží a následně znovu využívána například při odstávkách v rámci výměny paliva. Uplynulý pátek ale kubíky radioaktivní vody skončily v jiné jímce.

„Jde o zcela uzavřenou technologii, která je pro takové případy připravená,“ ubezpečil Sviták. Dodal, že v případě tohoto systému se to stalo poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám