Hlavní obsah

Kvůli suchu je více horšího ovoce. Válcují nás i Poláci, stěžují si pěstitelé

Právo, Vladislav Prouza

Nadúroda ovoce sráží ceny, ale ovocnáři letos oproti loňsku, kdy jarní mrazy zredukovaly úrodu na polovinu, očekávají ztrátu. Navíc kvůli suchu je spousta na pohled ošklivého ovoce. Produkci českých pěstitelů válcuje i polská konkurence.

Foto: ČHMÚ

Mapa míry ohrožení půdním suchem v profilu 0 až 100 cm pod travním porostem ke 27. srpnu 2018. Červená barva značí oblasti s vlhkostí pod 10 procent využitelné vodní kapacity (VVK), oranžová ukazuje oblasti s vlhkostí 10 až 30 procent VVK.

Článek

„Loni, kdy bylo ovoce pomálu, jsme díky nižším nákladům a vyšším cenám skončili v kladných číslech. Letošní ceny jsou, především kvůli vyššímu podílu jablek určených k průmyslovému zpracování, likvidační. Na višních a třešních jsme prodělali dvě koruny na kile. Uvidíme, jak to bude s jablky a hruškami,“ přiznal šéf ovocnářů z Dolan na Náchodsku Jiří Fišer.

Budoucnost nevidí čeští ovocnáři, připravení do Vánoc pokrýt tuzemský trh, optimisticky. Obavy budí ovoce z Polska produkujícího tolik jablek jako celá Evropská unie dohromady. Poláci schopní v pravou chvíli podseknout ceny letos vrhnou na trh možná šest miliónů tun jablek. Češi maximálně 150 tisíc tun. „Každých sto tisíc tun polských jablek dokáže s evropským trhem zahýbat. Kvóty na rozdíl od jiných plodin u ovocných sadů nejsou,“ shrnul Fišer.

Nestandardní jablka zůstanou na stromech

Většina nejakostních jablek letos zůstane na stromech pouze kvůli strupům, barvě nebo velikosti. Ovocnářům se nejakostní ovoce z důvodu o dvacet procent vyšších nákladů na sklizeň nevyplatí sklízet. „Může jít o velký průšvih, kdy se ovoce neprodá, což nás zřejmě čeká,“ míní majitel ovocnářské společnosti Malus v Choustníkově Hradišti na Trutnovsku Antonín Krobot, očekávající kolaps ovocnářského trhu.

Scházejí chladnější noci, které jablka optimálně vybarví. Zákazník holt nakupuje očima
Jiří Fišer, ovocnář

Nechat ovoce viset na stromech považuje ovocnář za zločin. „Pokud je člověk hospodář, tak se mu to zajídá. Dělá to navíc podhoubí pro choroby. Doposud se tak v takové míře nestalo, ale je docela možné, že k tomu dojde,“ předjímá Krobot.

Cukr ovocnáře nezachrání

Ovocnáře nespasí ani letos o třetinu vyšší cukernatost ovocných plodů, přímo předurčených k výrobě kvalitního destilátu. Koupě jablek na kvas a následné vypálení se zájemcům o čistou ovocnou pálenku, při ceně půldruhé koruny za kilogram v Dolanech mimořádně vyplatí. Šnaps z ovoce z podhůří, mající obvykle nahořklou chuť, může tentokrát dosáhnout jemnosti destilátů z Moravy.

„Každoročně takto prodáme jedno promile úrody. Letos to bude asi víc, ale trn z paty to nevytrhne,“ podotkl Fišer. „Objemy, jaké jsou schopné zpracovat pálenice, řeší pět procent sklizně,“ odhaduje Krobot.

Foto: Vladislav Prouza

Ovocnáři Krobotovi letošní úroda vyšla, příliš radosti ale nemá.

Sklizeň letních odrůd začala oproti loňsku se čtrnáctidenním předstihem. Pozdní jablka ještě nezískala pro zákazníky poutavou barvu. „Scházejí chladnější noci, které jablka optimálně vybarví. Zákazník holt nakupuje očima,“ vysvětlil Fišer.

Slova ovocnářů potvrzuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. „Očekáváme ztrátu. Sucho zredukovalo většinu plodů na nejakostní velikost,“ konstatoval Ludvík, podle něhož by měl stát razantně zakročit proti polské konkurenci. „Dovozní clo uplatnit nelze. Existuje nález Státní zemědělské potravinářské inspekce (SZPI), která za poslední rok odhalila v polských jablkách z loňské sklizně překročené limity reziduí pesticidů, což je hazard s lidským zdravím,“ tvrdí s odkazem na oficiální zprávu SZPI Ludvík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám