Hlavní obsah

Úroda ovoce se vydařila, meruněk se sklidilo třikrát více než vloni

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní úroda meruněk, broskví, višní a třešní se opravdu vydařila. Očekává se i vyšší sklizeň z jabloňových, hrušňových a švestkových sadů. Ve středu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). V případě meruněk se odhaduje více než trojnásobná úroda oproti loňsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Letošní úroda meruněk je proti loňsku více než trojnásobná. Ilustrační snímek.

Článek

Podle agrárního analytika Petra Havla jde o dobrou zprávu pro spotřebitele.

„Především ovoce mírného pásma si budou moci spotřebitelé koupit za nižší ceny, ostatně se tak již děje, v předchozích týdnech to bylo vidět na meziročně nižších cenách meruněk, které už ale nejsou, v současné době pak na cenách nejkonzumovanějšího ovoce v Česku – jablek,“ řekl Novinkám.

Podle aktuálního odhadu ČSÚ se sklidilo 3169 tun meruněk, což představuje meziroční nárůst o 211 procent.

Dále bylo sklizeno 2858 tun třešní, což je meziročně o 43 procent více. Višní se urodilo 6620 tun, tedy o 58 procent více než v loňském roce.

„Úroda těchto druhů ovoce výrazně převyšuje také průměr sklizně za posledních deset let – meruněk o 38 procent, třešní o 29 procent a višní o 20 procent,“ uvedli statistici.

Údaje o hruškách, jablkách a švestkách v říjnu

Jahod se z plochy 709 hektarů sklidilo 3201 tun, o 13 procent více než před rokem. „Letošní odhad sklizně jahod je vyšší ve srovnání s průměrem za posledních pět i deset let,“ připomněli statistici s tím, že nejvíce jahod se sklidilo ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Zemědělci by letos měli sklidit i více jablek, hrušek a švestek. ČSÚ zveřejní odhad sklizně jablek, hrušek a švestek 15. října.

Sucho prospělo pálenkám a marmeládám

Úroda ovoce je dobrá navzdory velkým suchům. „Optimální období pro dostatek vláhy je pro každou hospodářskou plodinu jiné. Období sucha dopadlo hlavně na obiloviny a dopadne také na brambory,“ přibližuje analytik Havel s tím, že v případě ovoce v době po opylení v jarních měsících se srážky občas vyskytovaly.

„Kromě toho je v naší zemi úroda ovoce téměř každoročně postižena jarními nebo pozdními mrazíky, které letos nebyly. Lze tedy říci, že vývoj počasí byl pro ovoce letos velmi dobrý, byť ne úplně optimální,“ dodal.

Sucho v období před sklizní nicméně podle Havla vedlo k tomu, že na mnoha místech nejsou plody dostatečně velké, aby se mohly prodávat čerstvé. „Takže značná část tuzemského ovoce končí v pálenicích a v dalším zpracování na kompoty, marmelády a podobně,“ upřesnil Havel.

„Zatímco úroda chmele je letos podprůměrná a lze tedy očekávat zdražování piva, úroda ovoce převyšuje desetiletý průměr, což v konečném důsledku může vést k poklesu cen destilátů,“ dodal k tomu ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám