Hlavní obsah

Nezaměstnanost v EU je nejnižší od dubna 2008. Česko je stále na špici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v červenci klesla na 6,8 procenta z červnových 6,9 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od dubna 2008. Oznámil to v pátek Eurostat. Nejlepší situace v rámci EU nadále panovala v ČR, kde míra nezaměstnanosti klesla na 2,3 procenta z 2,4 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.

Článek

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch podíl nezaměstnaných v ČR v červenci vzrostl na 3,1 procenta z červnových 2,9 procenta. Český statistický úřad vychází z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Po České republice mělo v červenci v rámci EU nejnižší míru nezaměstnanosti Německo, a to 3,4 procenta. Na třetím místě je Polsko. Nejhorší situace naopak panuje na trhu práce v Řecku, kde dosahovala 19,5 procenta, vysoká nezaměstnanost nadále trápí také Španělsko a Itálii.

V nezaměstnanosti mladých jsme třetí

V eurozóně zůstala míra nezaměstnanosti v červenci beze změny na červnových 8,2 procenta, což je nejnižší úroveň od listopadu 2008. Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v červenci bez práce 16,8 miliónu lidí, z toho 13,4 miliónu v eurozóně.

V EU hledá práci 3,3 miliónu lidí mladších 25 let. V Řecku dosahuje míra nezaměstnanosti u mladých do uvedeného věku skoro 40 procent, v Česku je to 6,6 procenta. V nezaměstnanosti mladých jsme na třetím místě po Německu a Maltě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám