Hlavní obsah

Trump chce opustit WTO, jestliže nezmění přístup k USA

Americký prezident Donald Trump chce vystoupit ze Světové obchodní organizace (WTO), pokud se nebude ke Spojeným státům chovat lépe. Pilíř světového obchodního systému kritizoval ve čtvrtek v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

"Pokud se nezačne chovat rozumně, vystoupím z WTO," řekl Trump v rozhovoru s agenturou Bloomberg v Bílém domě. Odchod USA z organizace, která sídlí v Ženevě, by vážně narušil mnohostranný obchodní systém, který USA pomohly po druhé světové válce vybudovat.

Americký prezident už minulý měsíc prohlásil, že ​​USA jsou ve velké nevýhodě, protože WTO s nimi zachází "velmi špatně" a že organizace musí "změnit své způsoby".

Podle obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera bylo v roce 2001 chybou umožnit Číně vstup do WTO. Lighthizer už dlouho apeluje, aby Spojené státy vůči WTO zaujaly agresivnější postoj, protože organizace není schopna vypořádat se s netržní ekonomikou, jakou je Čína. Lighthizer prohlásil, že systém řešení sporů na půdě WTO narušuje svrchovanost USA, zejména v antidumpingových případech.

Spojené státy blokují jmenování soudců u odvolacího orgánu WTO, čímž vyvstává možnost, že v příštích letech přestane fungovat, píše Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám