Hlavní obsah

Česká ekonomika vzrostla o 2,3 procenta

• Aktualizováno
Novinky, bož

Český hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl meziročně o 2,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) o vývoji ekonomiky ve druhém čtvrtletí. V prvním čtvrtletí meziroční růst činil 4,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Podle ekonomů však zdánlivý propad způsobila především rozdílná srovnávací základna, tedy že ve druhém čtvrtletí roku 2017 ekonomika rostla výrazně rychleji než v prvním čtvrtletí 2017.

„Z podstatné části je tedy zpomalení dáno také efektem poměrně vysoké srovnávací základny loňského roku,” řekl Novinkám hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Přispěl i zahraniční obchod

„Ekonomický růst táhne hlavně domácí poptávka. Jde jak o spotřební výdaje domácností, tak o investiční výdaje firem,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

V porovnání s prvním čtvrtletím vzrostla ekonomika o půl procenta.

„Co je zajímavé, že ve srovnání s prvním čtvrtletím přispěl k růstu ekonomiky i zahraniční obchod. Z hlediska odvětví se dařilo průmyslu, obchodu a stavebnictví,“ doplnil Kermiet.

Zaměstnanost byla ve druhém čtvrtletí o 0,6 procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí a oproti stejnému období loňského roku vzrostla o 1,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám