Hlavní obsah

Z války autobusů profitují cestující. Podle RegioJetu ale hrozí monopol FlixBusu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autobusový dopravce Flix­Bus, který vstoupil na tuzemský trh před rokem, přepravil od té doby v Česku už 2,3 miliónu cestujících. Jeho největší konkurent RegioJet ale dlouhodobě varuje, že ze strany zelených autobusů hrozí monopolizace autobusové dopravy v Česku. Což má potvrzovat analýza trhu, kterou si nechal vypracovat společností Next Finance.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím RegioJet a Flixbus

V reakci na levnější konkurenci zelených autobusů FlixBus oznámil RegioJet, že na svých žlutých linkách nabídne stejné ceny.

Článek

FlixBus má na svých linkách nízké ceny jízdného a navíc poskytuje akční slevy. Společnost RegioJet, která provozuje vlakovou i autobusovou dopravu, to považuje za nekalou konkurenci.

Že v Česku hrozí monopolizace autobusové dopravy, má podle českého dopravce potvrzovat analýza trhu, kterou pro něj provedla společnost Next Finance. „Z boje o trh aktuálně profitují cestující. Ceny jízdného klesají, dlouhodobě se však situace otočí. Po obsazení trhu monopolem cestující zapláčou. Ceny stoupnou i na dvojnásobek, některé linky se budou rušit a dopravní obslužnost v zemi se zhorší,“ očekává Next Finance.

Analýza vychází ze zkušeností z Německa, kde se společnosti FlixBus podařilo konkurenci během několika let buď pohltit, nebo vytlačit z trhu. „Díky tomu dnes FlixBus ovládá více než 90 procent německého trhu a má v tamější autobusové dopravě jednoznačně dominantní postavení,“ uvádí se v analýze.

FlixBus v Česku roste

FlixBus v Česku zatím skutečně expanduje. „Na území ČR máme nyní přes třicet zastávek. Postupně do naší sítě přidáváme další nová města i zastávky,“ uvedl na středeční tiskové konferenci ředitel FlixBusu pro Česko a Slovensko Pavel Prouza.

Od čtvrtka začaly některé autobusy FlixBusu zajíždět na lince mezi Prahou a Karlovými Vary také do Sokolova a Chebu. Dopravce rovněž posiluje linky mezi Prahou a Libercem, kde se počet spojů zvýší o 30 procent.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Další srpnovou novinkou FlixBusu je autobusová linka, která propojí jižní Čechy s Vídní, Bratislavou a Budapeští. Lidé tak mohou využít další přímé spojení na nízkonákladové maďarské letiště. Nejnižší jízdné z Českých Budějovic do Vídně bude 249 korun a na letiště v Budapešti 449 korun.

Aktivity posiluje také RegioJet

Snaha FlixBusu získat kontrolu nad českým trhem vedla k výraznému posílení aktivit jeho konkurenta RegioJet na mezinárodních trzích.

„Otevřeli jsme například nové autobusové linky Vídeň–Buda­pešť a Vídeň–Krakov. Od 1. srpna má RegioJet vlastní prodejní místo i na centrálním autobusovém nádraží v Berlíně. Během podzimu posílíme své aktivity také ve vnitrostátní autobusové dopravě v Německu,“ sdělil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám