Hlavní obsah

Německá automobilka Daimler kvůli americkým sankcím v Íránu končí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý automobilový koncern Daimler zastavuje své dosavadní aktivity v Íránu. Riziko, které představují nové americké sankce vůči islámské republice, automobilku odradilo od dosavadního plánu vyrábět v zemi s partnerskou společností nákladní vozy značky Mercedes-Benz. Uvedl to server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Daimler kvůli sankcím opouští Írán.

Článek

„Pozastavili jsme své již tak velmi omezené aktivity v Íránu v souladu s pravidly nových sankcí,” uvedla firma v prohlášení.

„Vývoj íránské ekonomiky, a tím i tamního automobilového trhu, se nakonec ukázal být mnohem slabší, než se očekávalo,” dodal Daimler.

Daimler v roce 2016 oznámil plán ve společném podniku s tamní firmou Iran Khodro rozjet továrnu a montovnu, kde by se vyráběly a skládaly nákladní vozy značek Mercedes-Benz a Mitsubishi Fuso.

Americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal exekutivní příkaz, kterým obnovil ekonomické sankce proti Íránu. Sankce se netýkají jen obchodních vztahů mezi Teheránem a Washingtonem, ale dopadnout mají i na zahraniční firmy, jež ani po jejich zavedení neupustí od obchodních styků s Íránem. [celá zpráva]

Trump tím navázal na své předchozí rozhodnutí o vypovězení jaderné dohody s Íránem navzdory tomu, že Teherán plnil její podmínky. Dohoda z roku 2015 byla společné dílo předchozí americké administrativy prezidenta Baracka Obamy a vlád Velké Británie, Německa, Ruska, Číny, a Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám