Hlavní obsah

Stavebnictví vzrostlo o 7,5 procenta. Hodnota nových zakázek je nejvyšší za 10 let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v červnu meziročně vzrostla o 7,5 procenta. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady nicméně vydaly meziročně o 1,9 procenta stavebních povolení méně, orientační hodnota těchto povolení stoupla o 13,9 procenta. Hodnota nově uzavřených stavebních zakázek byla nejvyšší za deset let.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Růst stavebnictví přesto zpomalil, protože v květnu byla jeho hodnota 10,1 procenta, uvedli statistici.

Oproti červnu 2017 se letos v červnu začalo stavět o 0,6 procenta bytů více. Dokončeno bylo oproti stejnému měsíci loňského roku o 5,8 procenta bytů méně. Pro srovnání - v květnu bylo meziročně dokončeno o 53,3 procenta bytů více.

Stavební úřady v červnu 2018 vydaly 7 089 stavebních povolení, což představuje meziroční pokles o 1,9 procenta. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 32,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stoupla 13,9 procenta.

„Hodnota nově uzavřených stavebních zakázek byla nejvyšší za posledních deset let, a to jak v pozemním stavitelství, kde zakázky rostou již třetím rokem, tak v inženýrském stavitelství, které růst zakázek nastartovalo koncem minulého roku,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová.

Reklama

Výběr článků

Načítám