Hlavní obsah

Japonsko a EU podepsaly velkou dohodu o volném obchodu

Novinky, bož
Aktualizováno

Japonsko a Evropská unie podepsaly dohodu o volném obchodu, která zahrnuje třetinu globální ekonomiky, uvedla v úterý agentura DPA. Slavnostního podpisu se v Tokiu účastnili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk a japonský premiér Šinzo Abé. Dohoda má zrušit většinu obchodních bariér mezi oběma stranami.

Foto: Pool, Reuters

Japonský premiér s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem při slavnostním podpisu bilaterální obchodní dohody v Tokiu.

Článek

Vznik nové zóny volného obchodu je interpretován jako odmítnutí protekcionistické politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten mimo jiné uvalil dovozní cla na dovoz oceli a hliníku do USA. Kromě toho hovoří o možném zvýšení cel na dovoz automobilů z EU. [celá zpráva]

Smlouva by podle japonského ministerstva zahraničí měla „podpořit liberalizaci a usnadnění obchodu a investic mezi Japonskem a Evropskou unií”.

„Dohoda dále oživí obě ekonomiky posílením oboustranných ekonomických vazeb v rozmanitém množství odvětví,” dodalo japonské ministerstvo.

„Největší bilaterální obchodní dohodou v dějinách dnes upevňujeme japonsko-evropské přátelství. Geograficky jsme si sice hodně vzdálení, ale politicky a ekonomicky si už nemůžeme být blíže. Díky sdíleným hodnotám liberální demokracie, lidských práv a vlády práva,” uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk na Twitteru.

Japonsko a Evropská unie dohromady tvoří téměř třetinu globálního hrubého domácího produktu (HDP), obě území obývá v součtu přes 600 miliónů lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám