Hlavní obsah

Evropská unie uvalila cla na americké arašídové máslo, bourbon nebo harleye

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek začala platit cla na dovoz vybraného amerického zboží, jež jsou reakcí na americká dovozní cla na hliník a ocel. Na seznamu dotčeného zboží jsou například arašídové máslo, bourbon a ostatní americké whiskey, kalhoty nebo silné motocykly. Opatření tak dopadne mimo jiné na ikonické značky Levi Strauss či Harley-Davidson.

Foto: Profimedia.cz

Arašídové máslo a pomerančový džus z USA se od pátku můžou do EU dovážet pouze s 25procentní přirážkou.

Článek

Na největší část zboží EU uvalila cla ve výši 25 procent. Konkrétně například na arašídové máslo, pomerančový džus, bourbon a ostatní americké whiskey, doutníky, cigarety, tabák do vodní dýmky, žvýkací tabák, motorové i nafukovací čluny, kánoe, veslice, jachty nebo motocykly včetně mopedů s obsahem motoru nad 500 kubických centimetrů.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung již dříve poznamenal, že se EU úmyslně zaměřila na zboží ze států, kde před dvěma lety v boji o Bílý dům uspěl současný prezident Donald Trump a které jsou zásadní pro jeho znovuzvolení.

Potrestání dovozu silných motorek je špatná zpráva především pro výrobce Harley-Davidson. Ten sídlí ve státě Wisconsin, kde Trump zvítězil jako první republikán od roku 1984.

Bourbon se vyrábí v Kentucky, další americká whiskey jako Jack Daniels zase v Tennessee. V obou státech Trump rovněž zvítězil.

Nižší, 10procentní cla se týkají například herních karet nebo laků na vlasy. Papíru - s výjimkou hygienických potřeb, jako je toaletní papír nebo tampony, a s výjimkou zdravotnických potřeb - se týká dovozní přirážka ve výši 35 procent.

Některé zboží bude možné dovézt z USA do EU pouze po zaplacení 50procentní přirážky. Týká se to textilií, mezi něž patří například bavlněná trička nebo pánské i dámské kalhoty. To se dotkne mimo jiné výrobce legendárních džín Levi Strauss.

Cla se dotknou také obuvi. Části bot se týká clo ve výši 25 procent, části potom 50 procent.

Roztržka kvůli americkým clům na kovy

Uvalení cel od pátečního data oznámila Evropská komise ve středu. Komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová se nechala slyšet, že pravidla mezinárodního obchodu, na nichž se Američané podíleli, nemohou být porušována, aniž by na to EU adekvátně nereagovala.

„Nechtěli jsme se dostat do této situace. Jednostranné a neoprávněné rozhodnutí USA uvalit na EU cla na ocel a hliník však znamená, že nemáme jinou možnost,“ uvedla Malmströmová.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků dočasnou výjimku, která však koncem května vypršela. Kanadská i mexická vláda již oznámily uvalení odvetných cel.

USA jsou největším dovozcem oceli. Jejich největšími dodavateli jsou Kanada a EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám