Hlavní obsah

Trump stupňuje obchodní válku, plánuje uvalit clo na další čínské zboží

– Washington/Peking

Americký prezident Donald Trump požádal Úřad obchodního zmocněnce USA o vyčlenění čínského zboží v hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 biliónu korun), na které by Spojené státy uvalily desetiprocentní clo. V noci na úterý o tom informovala agentura Reuters s tím, že Trump svůj požadavek zdůvodnil nepřijatelnou čínskou politikou.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump už v uplynulém týdnu rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard USD (1,1 biliónu Kč), na což Peking reagoval odvetným opatřením na dovoz amerického zboží ve stejné hodnotě. [celá zpráva] Americký prezident chce proto na čínské protiopatření odpovědět dalším clem .

„Jakmile bude právní proces dokončen, tato cla začnou platit, pokud Čína nezmění své praktiky a pokud bude trvat na nových clech, která nedávno oznámila,” řekl Trump. Pohrozil také, že jinak uvalí USA clo na čínské zboží za dalších 200 miliard USD.

Čínské ministerstvo obchodu oznámilo, že na případná nová americká cla tvrdě odpoví kvalitativními a kvantitativními opatřeními.

Trump minulý týden prohlásil, že cla jsou odvetou za postup Číny v oblasti duševního vlastnictví. Cla jsou podle něho „nezbytná, aby se zabránilo dalšímu nespravedlivému přesunu amerických technologií a duševního vlastnictví do Číny a k ochraně pracovních míst” ve Spojených státech a stanou se prvním krokem na cestě k dosažení rovnováhy obchodních vztahů mezi USA a Čínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám