Hlavní obsah

Venezuela zvažuje dovoz ropy, byť patří k zemím s největšími zásobami

Venezuela připravuje nouzový plán, podle kterého by část benzínu a nafty vyráběla z ropy dovážené z Ruska, Íránu nebo Angoly. Venezuela sice má největší zásoby ropy, potýká se ale s velkým propadem těžby. Tamní ropa je také hůře zpracovatelná a kapacita rafinérií nestačí, informovala agentura Reuters.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Zaměstnanec čerpací stanice v Caracasu před nástěnnou malbou s logem státní ropné firmy PDVSA.

Článek

Dovozem lehčí ropy ze zahraničí chce Venezuela řešit nedostatek benzínu a nafty, kterou by jinak musela dovážet, stojí v dokumentu státní ropné firmy PDVSA. Situaci Venezuely komplikují také závazky vůči Rusku a Číně, kterým ropou splácí dluhy.

Venezuelská ropa je těžká, s velkým obsahem síry, je tak náročnější na zpracování.

Rafinérie v krizi

Podle dokumentu by státní ropná společnost mohla ještě v červnu zpracovávat až 57 tisíc barelů dovezené ropy denně. Firma v posledních letech neplní plán vývozu jak kvůli nedostatku lehké ropy, tak kvůli nedostatku náhradních dílů, špatné údržbě i změnám v managementu domácí rafinační sítě. Její rafinérie v současné době pracují jen zhruba z třetiny své kapacity.

Venezuela, která je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), dosud ropu ze zahraničí do domácích rafinérií nedovážela s výjimkou, kdy přimíchávala africkou, ruskou a americkou ropu ke své těžké ropě, aby získala produkt pro export.

Podle údajů, které nahlásila OPEC, Venezuela v květnu těžila 1,53 miliónu barelů ropy denně, jiné zdroje agentury Reuters ale uvádějí 1,39 miliónu barelů denně, což by znamenalo nejnižší měsíční produkci od 50. let. Jen od roku 2013 klesla těžba o víc než 40 procent.

Venezuela se již pátý rok potýká s hospodářskou recesí, která je podle kritiků výsledkem selhání socialistického řízení ekonomiky a propadu cen ropy na světových trzích. Trpí tím většina obyvatel, kteří mají omezený přístup k potravinám a lékům kvůli jejich nedostatku nebo kvůli tomu, že si je nemohou dovolit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám