Hlavní obsah

Trump stáhl svou podporu závěrečného komuniké ze summitu G7

Americký prezident Donald Trump odvolal svou podporu závěrečného prohlášení ze summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě. Šéf Bílého domu, který vrcholnou schůzku opustil předčasně kvůli plánovanému jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Singapuru, to napsal na Twitteru.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Vinu svedl na kanadského premiéra Justina Trudeaua a jeho "falešná prohlášení" na tiskové konferenci, která se konala po Trumpově odjezdu. EU uvedla, že se i přes Trumpovo rozhodnutí bude prohlášení držet.

Během dvoudenního summitu G7 se potvrdil zásadní rozkol mezi mocnostmi kvůli tomu, že Spojené státy začaly uplatňovat cla na dovoz oceli a hliníku ze spojeneckých zemí. V sobotu večer SELČ nicméně hostitel schůzky Trudeau oznámil, že závěrečné prohlášení podepsalo navzdory obchodním sporům se Spojenými státy všech sedm členských zemí.[ celá zpráva ]

Trump, který ze schůzky odjel dříve, ale v noci na neděli uvedl, že vyzval představitele Spojených států, aby společné komuniké neschválili.

Amerického prezidenta očividně rozhořčily výroky Trudeaua na tiskové konferenci, kde prohlásil, že Kanada si nenechá od nikoho poroučet. Podle Trumpa to bylo "nečestné a slabošské".

„Kanadský premiér Trudeau se na jednání G7 choval velmi pokorně a umírněně, ale po mém odjezdu vystoupil na tiskové konferenci s tvrzením, že americká cla jsou urážlivá a že se nenechá komandovat. To je velmi nečestné a slabošské. Naše cla jsou reakcí na jeho clo na mléko ve výši 270 procent!" napsal na twitteru Trump.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám