Hlavní obsah

OECD: Růst světové ekonomiky ohrožuje riziko obchodní války

Růst světové ekonomiky, která směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za posledních 40 let, nyní ohrožuje riziko obchodní války. Uvedla to ve středu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta se domnívá, že globální ekonomika letos vykáže růst o 3,8 procenta, příští rok zrychlí na 3,9 procenta.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Za hrozbou obchodní války stojí do velké míry protekcionistická politika amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

OECD ve své březnové prognóze počítala s růstem o 3,9 procenta i letos, odhad ale zhoršila kvůli horšímu výkonu ze začátku roku, na kterém se podepsalo špatné počasí a jiné dočasné faktory.

Hlavním motorem růstu světové ekonomiky je podle OECD uvolněnější rozpočtová politika, patrná zhruba ve třech čtvrtinách členských zemí. Zřejmé je hlavně nedávné snížení daní ve Spojených státech. V tomto kontextu organizace předpovídá, že do konce roku 2019 míra nezaměstnanosti klesne na pět procent, což bude nejnižší číslo od roku 1980.

„Navzdory těmto příznivým zprávám se nad výhledem světové ekonomiky vznášejí rizika. Hlavně je třeba vyvarovat se eskalace obchodního napětí," uvedl hlavní ekonom OECD Álvaro Pereira, kterého cituje agentura Reuters. Ačkoli počet obchodních restrikcí v posledním desetiletí klesl, další opatření by mohla hospodářský růst zásadně zbrzdit, protože globální ekonomika je nyní propojena víc než kdykoli předtím, uvedl.

Obchodní válka hrozí podle analytiků v reakci na zavádění cel ze strany USA, na což odvetou reagovala Čína a protiopatření je připravená zavést také EU. Ta zatím dostala u cel na ocel a hliník od Američanů dočasnou výjimku.

Dobrá prognóza pro Česko

V rámci prognózy OECD zveřejnila i výhled pro českou ekonomiku. Letos očekává růst HDP o 3,8 (shodou okolností stejný jako pro globální ekonomiku), příští rok růst v ČR zpomalí na 3,2 procenta. Odhad letošního růstu je o desetiny procentního bodu optimističtější než výhled MMF (3,7 procenta) a českého ministerstva financí (3,6 procenta). Analýza připomíná, že Česko se nyní potýká s nedostatkem pracovních sil.

Co se týče výhledu pro další země, OECD předpokládá, že růst ekonomiky Spojených států v letošním roce dosáhne 2,9 procenta a příští rok zpomalí na 2,8 procenta. V eurozóně se letos podle OECD hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 2,2 procenta a příští rok o 2,1 procenta.

OECD
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (zkratka OECD z anglického Organisation for Economic Cooperation and Development) je mezivládní organizace 35 ekonomicky rozvinutých států světa, které přijaly principy demokracie a tržní ekonomiky. Od roku 1995 je členem i Česko.
OECD vznikla v roce 1961 transformací Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci (OEEC), která byla zřízena roku 1948 na podporu zavádění poválečného Marshallova plánu.
Cílem organizace je pomáhat ekonomickému rozvoji, snižování nezaměstnanosti, stabilizaci a rozvoji mezinárodních finančních trhů. Sídlí v Paříži.

Mimo eurozónu OECD předpovídá, že britská ekonomika vykáže letos růst o 1,4 procenta a o 1,3 procenta v příštím roce, v případě japonské ekonomiky čeká v obou letech růst o 1,2 procenta. Zpomalit tempo by měla Čína, a to z letošních 6,7 procenta na 6,4 procenta v roce 2019.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám