Hlavní obsah

ČNB zlepšila odhad růstu ekonomiky, inflaci čeká pod dvěma procenty

Aktualizováno

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos ČNB čeká růst ekonomiky o 3,9 procenta a příští rok o 3,4 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP.

Článek

V předchozí únorové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok s 3,2 procenta.

V případě inflace ČNB odhad pro druhé čtvrtletí příštího roku snížila na 1,7 procenta. V únorové prognóze počítala s 1,8 procenta. Pro třetí čtvrtletí 2019 odhad nechala na 1,8 procenta.

„Nedávné snížení inflace pod dvouprocentní cíl ČNB odráželo odeznění loňských jednorázových faktorů a pokles dovozních cen. Domácí inflační tlaky nicméně zůstávají silné, ale budou se postupně zmírňovat,“ uvedl Rusnok. Inflace tak letos podle něj bude pod dvouprocentním cílem, ale na horizontu měnové politiky se vrátí těsně ke dvěma procentům.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra vyrovnaná. Nejistotou pro případný růst i pokles inflace jsou síla a skladba domácích inflačních tlaků, vývoj kurzu koruny a vývoj v zahraničí.

Koruna má posilovat vůči euru

Koruna na slova guvernéra reagovala posílením k euru na 25,53 koruny za euro, vyplývá z údajů serveru Patria.cz. V předchozím týdnu koruna oslabovala a vůči euru i dolaru byla nejslabší od začátku roku.

Centrální banka v nové prognóze dál očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25 koruny za euro a příští rok posílí na 24,40 koruny za euro.

Rusnok dále uvedl, že nové prognóze odpovídá nejprve přibližná stabilita tržních úrokových sazeb a od přelomu roku 2018 a 2019 jejich další růst. „Významným omezením rychlejšího zvyšování sazeb bude nadále uvolněná měnová politika Evropské centrální banky,“ řekl.

ČNB ve čtvrtek nezměnila úrokové sazby, od kterých se odvíjí úročení vkladů a úvěrů. Podle Rusnoka připadá v úvahu na základě nové prognózy ČNB jedno zvýšení základní úrokové sazby, a to na konci roku. Nelze ovšem vyloučit ani dřívější růst sazeb, dodal guvernér.

Reklama

Výběr článků

Načítám