Hlavní obsah

Šéf antimonopolního úřadu není v kauze mýto podjatý, ujišťuje ÚOHS

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy (MD) nesouhlasí se zrušením mýtného tendru a podalo proti tomuto prvostupňovému rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) rozklad. Antimonopolní úřad jej posoudí, nyní se ale ohradil proti tvrzení MD, že předseda ÚOHS Petr Rafaj je v této věci podjatý.

Foto: archív, Právo

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

Článek

Své tvrzení ministerstvo dopravy zdůvodnilo tím, že Rafaj v kauze mýto poskytuje zavádějící a pravdě neodpovídající mediální sdělení. „Tuto námitku činíme pro účely případného přezkumu zrušení tendru správními soudy,“ uvedlo v minulém týdnu MD v tiskové zprávě.

Podle ÚOHS je to však právě ministerstvo dopravy, které zavádějícím způsobem medializuje celou problematiku a snaží se tak narušit nezávislost a nestrannost rozhodování Rafaje o podaném rozkladu.

„Předseda ÚOHS ve svých vyjádřeních vždy zdůrazňoval, že vystupuje pouze v roli zprostředkovatele informací o prvostupňovém rozhodnutí a nijak nehodlá předjímat výsledky správního řízení o rozkladu. Veškerá fakta, která ve verdiktu o mýtném tendru sdělil, byla pravdivá a předem konzultovaná s odborníky na problematiku veřejných zakázek,“ napsal Právu mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Tendr byl zrušen kvůli přepisovatelným flash diskům

Mýtný tendr byl vyhlášen loni v červnu. Jeho vítězem se ze čtyř uchazečů stalo konsorcium firem SkyToll a CzechToll, které za desetileté provozování mýtného nabídlo nejnižší cenu – 10,75 miliardy korun. Na druhém místě se umístil nynější provozovatel mýtného, Kapsch.

Ten už dříve stížností k ÚOHS zpochybnil podmínky tendru i způsob jejich předávání zájemcům na přepisovatelných flash discích a Rafaj ho vyslyšel. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám