Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zrušil výsledek tendru na mýtné. Kvůli dokumentaci na flash discích

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výsledek výběrového řízení na vybudování a provoz systému na výběr elektronického mýta po roce 2019. V tendru zvítězily společnosti CzechToll a SkyToll. Podle ÚOHS ministerstvo dopravy jako zadavatel tendru rozhodnutím porušilo zákon. Ministerstvo dopravy se odvolá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamión projíždí pod jednou z mýtných bran instalovaných na části Pražského okruhu

Článek

Stížnost proti výsledku podával mimo jiné rakouský Kapsch, dosavadní provozovatel mýtného systému. O zakázku se ucházely i maďarský National Toll Payment Services a německý T-Systems. O rozhodnutí ÚOHS informoval ve středu jeho předseda Petr Rafaj.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na tiskové konferenci oznámil, že se proti rozhodnutí odvolá. Řekl, že ho překvapilo. Podle něj se hledaly důvody pro zrušení soutěže.

Výsledky mýtného tendru úřad ministerstvo dopravy oznámilo začátkem dubna. V něm zvítězily firmy CzechToll a SkyToll, jež by měly vybírat mýtné po roce 2019. SkyToll vybírá mýto na Slovensku, CzechToll patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. [celá zpráva]

Problematické flashky

Jedním z problémů je, že ministerstvo dopravy předávalo dokumentaci k výběrovému řízení na přepisovatelných flash discích. Předávací protokoly neuvádějí žádné bližší informace o jejich obsahu a ministerstvo později samo připustilo, že existují dvě sady flash disků.

„Zadavatel porušil zásadu transparentnosti při poskytování části zadávací dokumentace, neboť nezajistil takové technické řešení, na jehož základě by bylo možné zcela jednoznačně určit a zpětně ověřit, zda se všem dodavatelům dostalo shodných informací, na jejichž základě měli sestavovat své nabídky,” uvedl Rafaj.

„Zadavatel rovněž pochybil, když stanovil zadávací podmínky v rozporu se zákonem ve spojení se zásadou transparentnosti, když nevymezil zadávací podmínky předmětné veřejné zakázky v podrobnostech nezbytných pro účast dodavatele v zadávacím řízení,” dodal.

Kapsch: Mýto vybíráme dál

Generální ředitel Kapsche Karel Feix rozhodnutí antimonopolního úřadu vítá. „Ujišťujeme veřejnost, že neexistuje žádné riziko, že by se, byť na vteřinu, přestalo mýtné vybírat, protože funkční a spolehlivý mýtný systém je a zůstává plně v majetku České republiky,” prohlásil.

„Doufáme, že toto rozhodnutí ÚOHS povede k otevření široké odborné debaty nad možnými řešeními situace, která leží na stole, a že se zastaví další nesmyslné útoky a obviňování, jež se v posledních měsících objevily,“ dodal šéf Kapsche.

Ministerstvo mělo zakázáno podepsat smlouvu

Proti výsledkům tendru podali námitky neúspěšní uchazeči, mezi nimi i dosavadní výběrčí mýta Kapsch. Námitky se měly týkat mimo jiné právě zadávací dokumentace pro jednotlivé uchazeče.

Antimonopolní úřad začal námitky prověřovat a už předběžným opatřením zakázal ministerstvu dopravy podepsat s vítězem smlouvu.

Zrušení výsledku znamená velkou komplikaci, protože vypsat nový tendr je časově náročné. Smlouvu s Kapschem již stát už v roce 2016 prodloužil bez soutěže o tři roky, protože „nestíhal”.

Reklama

Výběr článků

Načítám