Hlavní obsah

Penny Market nabízel v akci o čtvrtinu méně masa, než uváděl obal produktu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila u některých masných výrobků v Penny Marketu podstatně nižší obsah masa, než bylo uvedeno na obalu. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj výrobce klamal ohledně složení, inspekce nařídila závadné šarže stáhnout z prodeje.

SZPI odhalila v Penny Marketu dva výrobky, které obsahovaly méně masa, než deklaroval obal.

Článek

Pochybení se týkalo šarží výrobce MECOM Group, a to Schneider Moravské uzené maso o hmotnosti půl kilogramu s datem použitelnosti do 19. května. Na etiketě byla informace o sedmdesátiprocentním obsahu masa, laboratorní rozbory zjistily jen 52,8 procenta masa.

Stejné pochybení inspektoři zjistili i u výrobku Schneider Balaton Klobása o hmotnosti 230 gramů s datem minimální trvanlivosti do 9. června, když na etiketě byla informace o 124 gramech masa na 100 gramů hotového výrobku, ale laboratorní rozbory odhalily jen 97,2 gramu masa na toto množství.

Inspekce prodejci uložila, aby neprodleně stáhl šarže z celé tržní sítě a aby u dalších těchto výrobků nechal na vlastní náklady v akreditované laboratoři analyzovat skutečný obsah masa, aby nebyl spotřebitel klamán. Inspekce zároveň vloží informaci o závadných šaržích do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.

Inspektoři kontrolovali masné výrobky uváděné na trh v letákové akci v květnu. S kontrolovaným subjektem zahájí správní řízení o pokutě.

Reklama

Výběr článků

Načítám