Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot dál stoupají, benzín v Praze stojí přes 32 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR zdražují již pátý týden v řadě. Benzín Natural 95 od minulého týdne zdražil o 15 haléřů na 31,18 koruny za litr, v Praze stojí už přes 32 korun. Průměrná cena nafty stoupla o 18 haléřů na 30,21 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 25. dubnu

Článek

Nejvyšší ceny platí motoristé v Praze, kde litr naturalu vyjde v průměru na 32,09 koruny, stejné množství nafty na 31,11 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena benzínu přes 32 korun nedostala, a také diesel nikde jinde nestojí více než 31 korun.

Naopak nejlevněji se tankuje na jihu Čech. Průměrná cena benzínu v Jihočeském kraji je 30,72 Kč za litr, nafta vyjde na 29,69 koruny. Méně než 30 korun zaplatí za litr nafty ještě v Ústeckém, Královéhradeckém, Libereckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Zdražování neskončí

Pohonné hmoty v Česku zlevňovaly zhruba od poloviny února až do druhé poloviny března, kdy se dostaly nejníže za víc než čtyři měsíce. Poté začaly ceny opět stoupat. Důvodem je zdražování ropy, za kterým podle analytiků stojí hlavně napětí na Blízkém východě a hrozba obnovení amerických sankcí vůči Íránu.

„Benzín i nafta budou zdražovat. Do konce dubna ještě o 10 až 15 haléřů. V květnu pak pravděpodobně nastane zdražení o dalších několik desítek haléřů na litr. S příchodem léta bude zdražovat více benzín než nafta, což je typický sezónní vývoj,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Reklama

Související články

Ropa je nejdražší za tři a půl roku

Cena ropy Brent v úterý prolomila hranici 75 dolarů za barel a byla tak nejvýš za téměř tři a půl roku. Zdražování suroviny vyvolaly obavy, že USA znovu uvalí...

Výběr článků

Načítám