Hlavní obsah

Britské firmy nezajímá nové referendum o brexitu, chtějí stabilitu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii sílí volání po novém referendu, jež by mohlo zvrátit brexit. Má to však háček. Britské firmy, které byly dosud k vystoupení z EU spíše kritické, něco takového nepodporují. Upřednostňují totiž jistotu. V úterý to napsal server Bloomberg.

Foto: Reuters

Britské firmy, které byly dosud k vystoupení z EU spíše kritické, si další referendum nepřejí.

Článek

„Firmy patřily mezi nejotevřenější kritiky odtržení od Evropské unie a mnoho z nich by v důsledku rozchodu přišlo o hodně,“ uvedl Bloomberg. Iniciativa části britských poslanců, která má za cíl vyvolat další referendum, se však britským podnikům příliš nezamlouvá.

„Podniky mají rády jistotu a nedokážu pochopit, jak diskuse o druhém referendum pomáhá takovou jistotu vytvořit ve chvíli, kdy ještě ani vyjednávání (o odchodu Británie z EU) není u konce,“ nechal se slyšet Miles Celic, šéf sdružení společností ve finančním sektoru TheCityUK.

„Volání po druhém referendu, tedy znovuotevření debat, které jsme vedli krátce po referendu před dvěma lety, nás těžko někam posune,“ řekl Bloombergu Allie Renison z Institute of Directors, organizace sdružující šéfy společností a podnikatele. „Musíme se soustředit na vytvoření globální Británie,“ dodal.

Firmám stačí 21měsíční přechodné období

Firmy se zřejmě spokojily s vyjednaným 21měsíčním přechodným obdobím, které začne platit v den odchodu z EU. Ten by měl nastat 29. března 2019. Podle průzkumu společnosti Deloitte je nejistota finančního sektoru na dvouletém minimu. Obavy z odchodu z EU tak výrazně klesly.

„Firmy nezajímá politika. Chtějí obchodní předvídatelnost,“ uvedl Paul Hardy, který má na starosti záležitosti brexitu v právní firmě DLA Piper. „Ty z nich, které do toho investovaly spoustu peněz, jsou připraveny se s brexitem vyrovnat,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám