Hlavní obsah

ČNB nechala úrokové sazby beze změny. Analytici čekají zvýšení v druhé půli roku

• Aktualizováno
Novinky, tov

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek nerozhodla o změnách úrokových sazeb. Základní sazba, od které se odvíjí úročení úvěrů a hypoték, zůstává na 0,75 procenta. V postupném zvyšování úrokových sazeb bude centrální banka pokračovat ve druhé půli roku, odhadují ekonomové.

Foto: Jan Kočvara , Novinky

Vývoj základní sazby ČNB.

Článek

ČNB začala se zvyšováním úrokových sazeb loni v létě, předtím je několik let držela blízko nuly. K poslednímu navýšení došlo letos v únoru.

Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera čtvrteční rozhodnutí nehýbat se sazbami není překvapivé, centrální banka již dříve naznačovala, že se k brzkému zvyšování sazeb nechystá.

„Očekáváme, že koruna bude díky holubičí rétorice ČNB ve srovnání s prognózu ČNB posilovat v následujících měsících pomaleji, a ČNB tak ve druhé polovině roku začne sazby opět zvyšovat,“ odhaduje Seidler. Důvodem je podle něj i fakt, že inflace v únoru zpomalila na 1,8 procenta, zatímco ČNB čekala růst cen o 2,2 procenta. K dalšímu zvýšení sazeb podle něj bankéři přistoupí nejspíše v průběhu léta.

„Se stávající prognózou je po únorovém zvýšení úrokových sazeb konzistentní jejich další nárůst nejdříve v závěru letošního roku a pak zejména v příštím roce," uvedl přitom ve čtvrtek na tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Kurz české měny se ve čtvrtek odpoledne pohybuje blízko 25,40 Kč za euro, oproti středě je to mírné posílení o necelý desetník.

Hypotéky zdražují

„ČNB ve své aktuální prognóze předpokládá pouze jedno zvýšení sazeb v samém závěru roku. Naše prognóza pro vývoj sazeb je o něco agresivnější,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. I z dalších ohlasů analytiků zaznívá, že ČNB letos zvýší sazby do konce roku nejméně dvakrát.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Zvýšení sazeb se již projevilo na mírném zdražování hypoték, se zvyšováním úroků u vkladů banky nespěchají. Analytici to zdůvodňují tím, že banky mají dostatek vkladů například od spekulantů, kteří během intervencí ČNB nakupovali ve velkém korunu. Banky tak nemají moc důvodů o vklady střadatelů soupeřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám