Hlavní obsah

CEFC zaplatila první splátku za podíl v Rosněfti a pak „prostě zmizela”

Čínský holding CEFC zaplatil první tranši za koupi podílu v ruské ropné firmě Rosněfť předtím, než policie zatkla šéfa CEFC a poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga. Následně CEFC přerušila veškerou komunikaci. Obchod za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard Kč) tak byl pozastaven, řekly agentuře Reuters tři informované zdroje.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming (na snímku vlevo), který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Zdroje neuvádějí, kolik peněz bylo zaplaceno. Podle jednoho z nich ale sám fakt, že část peněz přešla z ruky do ruky, ztěžuje oběma stranám možnost se z obchodu vyvázat.

Na jednu z největších čínských investic v Rusku se nahlíží jako na posílení vztahů mezi největším světovým vývozcem a největším spotřebitelem ropy na světě. Zároveň je budoucnost tohoto obchodu lakmusovým papírkem připravenosti vlády čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zasahovat do riskantních finančních transakcí velkých čínských konglomerátů.

„Druhá strana prostě zmizela”

Zástupci Rosněfti odcestovali do Číny, ale podle zdrojů se nové informace o stavu akvizice nedozvěděli.

„Druhá strana (CEFC) prostě zmizela,” uvedl jeden ze zdrojů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Logo ruské státní společnosti Rosněfť na budově centrály v Moskvě

„Jedna věc je ale jasná. Kreml chce, aby Čína měla podíl v Rosněfti. A Čína dlouho tvrdí, že chce posílit energetické vazby s Ruskem,” dodal další zdroj agentury.

CEFC měla podíl ve firmě většinově vlastněné ruským státem odkoupit od švýcarské těžební společnost Glencore a katarského státního investičního fondu Qatar Investment Authority (QIA). Podle vyjádření Glencoru z minulého měsíce se transakce měla uskutečnit v první polovině letošního roku. Z nedávných slov jeho šéfa Ivana Glasenberga vyplynulo, že firma s obchodem nadále počítá. Glasenberg uvedl, že jej schválila čínská vláda.

Skupina CEFC
Působí v energetice, financích a průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Do Číny po Zemanově poradci jela pátrat i hradní delegace. Podle hlavy českého státu tak učinila proto, aby zjistila, zda CEFC bude i nadále vlajkovou lodí čínských investic v Česku.

„Dostalo se mi ujištění, že ano. Ale co více, CEFC Europe bude posíleno čtyřiceti devíti procenty minoritního podílu státní firmou CITIC Group,” řekl Zeman ve čtvrtečním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Reklama

Související články

Číňané zadrželi Zemanova poradce z CEFC

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je podle českých médií členem týmu poradců prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli...

Výběr článků

Načítám