Hlavní obsah

Čínská vláda převzala kontrolu nad obří pojišťovnou. Šéfa obvinila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská vláda převzala kontrolu nad společností Anbang Insurance Group, jedním z největších pojišťovacích konglomerátů v zemi. Informovala o tom v pátek čínská komise pro regulaci pojišťovacího trhu (CIRC). Předseda správní rady a hlavní akcionář firmy Wu Siao-chuej je soudně stíhán kvůli hospodářským trestným činům.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Předseda správní rady a hlavní akcionář firmy Wu Siao-chuej je soudně stíhán kvůli hospodářským trestným činům.

Článek

Anbang byla jedním z nejagresivnějších čínských podniků, které nakupovaly majetek v zahraničí. Sama společnost uvádí, že hodnota jejího majetku činí 1,97 biliónu jüanů (6,4 biliónu Kč) a na seznamu největších světových firem Global Fortune 500 jí podle výše příjmů patří 139. místo. Mezi nejznámější akvizice firmy patří koupě věhlasného newyorského hotelu Waldorf Astoria.

Rozhodnutí ukazuje, jak daleko je vládnoucí komunistická strana ochotna zajít v sílící kampani za snížení finančních rizik. Vysílá i jasný signál finančním společnostem, které dělají riskantní kroky, poznamenala agentura Reuters.

Šéf pojišťovny Wu Siao-chuej byl zatčen loni v červnu. Firma se však začala dostávat do problémů už před jeho zatčením, když se jí nepodařilo dokončit řadu investic a čelila kritice kvůli své neprůhledné akcionářské struktuře.

Komise CIRC v prohlášení uvedla, že kontrolu nad pojišťovnou Anbang převezme na jeden rok. Skupina zůstane i nadále soukromou společností, i když se uskuteční restrukturalizace vlastního kapitálu. Na dluhové závazky firmy nebude mít rozhodnutí vliv.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vlajky u centrály Anbang v Pekingu

Čínský pojišťovací sektor se za poslední rok dostal do hledáčku úřadů kvůli svému rizikovému chování, od špatných podmínek u pojišťovacích produktů po vysoce spekulativní zahraniční akvizice a korupční praktiky.

Anbang nabízí pojišťovací produkty prostřednictvím mnoha kanálů. Ve výroční zprávě se uvádí, že 88 procent pojištění firma loni prodala prostřednictvím bank. Má více než 30 tisíc zaměstnanců a zhruba 35 miliónů klientů.

Pojišťovna za dva roky do poloviny roku 2017 vynaložila více než 30 miliard USD (613,1 miliardy korun) za akvizice pojišťoven, luxusních hotelů a dalších realit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám