Hlavní obsah

Pražská šunka míří na evropský seznam specialit. Čekala na to šest let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská šunka bude na seznamu Zaručených tradičních specialit. Žádost se u Evropské komise projednávala šest let. V pátek to oznámilo v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Pražská šunka bude na evropském seznamu Zaručených tradičních specialit.

Článek

Výrobek s názvem „Pražská šunka“ a evropským žlutomodrým logem musí vždy splňovat přesnou recepturu a technologii výroby.

„Naším cílem je zajištění kvalitních potravin. U Pražské šunky jde navíc o zachování tradiční metody výroby a receptury, které si uzenáři předávají desetiletí. Výrobci této vysoce jakostní uzeniny teď budou moci využít evropské logo, ze kterého zákazník jednoduše zjistí, že si kupuje výjimečnou potravinu,“ řekl ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO).

Název Pražská šunka, včetně dalších jazykových variant, bude zapsán do rejstříku Zaručených tradičních specialit Evropské unie. Výrobek s tímto názvem tak bude možné ve všech členských státech vyrábět pouze dle zapsané specifikace.

Přeli se s Italy i Němci

Jako Pražská šunka se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, který má původ v České republice, zejména v Praze. V ČR se název tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu. Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí i v dalších evropských státech, například v Itálii, Rakousku nebo Německu.

„Právě proto byla jednání o udělení loga poměrně komplikovaná, zástupci ČR se museli s ostatními členskými státy shodnout na přesném receptu i způsobu výroby,” uvedlo ministerstvo.

Česko mělo dosud společně se Slovenskem čtyři zaručené tradiční speciality: Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám