Hlavní obsah

Benzín i nafta zlevňují. Diesel spadl pod 30 korun

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zlevnily o dvě desítky haléřů na litr. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu se od minulé středy snížila o 21 haléřů na 30,73 koruny za litr. Litr nafty zlevnil o 19 haléřů na 29,81 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 21. únoru

Článek

Cena Naturalu 95 klesla poprvé po několika týdnech zdražování či stagnace. Nafta klesá již druhý týden v řadě. V minulém týdnu však klesala ještě poměrně mírně. Ceny u tuzemských čerpacích stanic se předtím zhruba od poloviny loňského listopadu výrazněji neměnily, růst začaly na počátku roku. Litr benzínu tehdy stál 30,64 koruny a litr dieselu 30,80 koruny.

Nejvíce za benzín v uplynulém týdnu zaplatili Pražané, průměrná cena litru Naturalu 95 v metropoli činí 31,37 koruny. To je o devět haléřů méně než minulou středu. Litr nafty v hlavním městě stojí v průměru 30,12 koruny.

Nad 31 korunami se i nadále drží průměrná cena benzínu na Vysočině, ačkoliv poklesla o celých 37 haléřů na 31,27 koruny. Za naftu dají v regionu průměrně 30,46 koruny.

Naopak nejlevněji natankují benzín i naftu motoristé v Ústeckém kraji. Průměrná cena Naturalu 95 v regionu klesla o 28 haléřů na 30,33 koruny za litr. Litr nafty pak zlevnil o 27 haléřů 29,29 koruny.

Cena ropy klesla, ale stále je vysoko

Ceny ropy ve středu klesaly jen mírně. Cena severomořské ropy Brent vykazovala pokles asi o 0,2 procenta na 65,10 dolaru za barel a americká lehká ropa WTI ztrácela téměř půl procenta na 61,50 USD za barel. Pro srovnání v srpnu se cena Brentu pohybovala mírně nad 50 dolary za barel a ceny WTI byly dokonce mírně pod touto hranicí.

Kurz ropy ve středu tlačil dolů jednak silnější kurz dolaru, jednak pravděpodobný další růst těžby v USA. Pokračující růst těžby ve Spojených státech podkopává snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska podpořit ceny omezením dodávek suroviny na trh. [celá zpráva]

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ropný tanker u rafinerie v Bayonne v americkém státu New Jersey

Těžba ropy v USA loni v listopadu poprvé od roku 1970 pokořila hranici deseti miliónů barelů denně. Podle odhadů amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) by mohla do konce letošního roku dosáhnout 11 miliónů barelů denně. Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy situace v USA připomíná vývoj před rokem 2014, který vedl k přelomovému poklesu cen ropy.

Ekonom: Tlak na pokles cen bude pokračovat

Kovanda připomíná, že vývoj cen ropy se do cen paliv promítá opožděně. „Citelný pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic, který je nejvýraznějším týdenním poklesem od loňského června, má na svědomí propad cen ropy z první poloviny února,” sdělil Novinkám.

„Silný tlak na pokles cen ale bude pokračovat i bez ohledu na zmíněné výprodeje, neboť američtí břidliční těžaři rapidně navyšují svoji těžbu,” doplnil Kovanda. „V nejbližší době se průměrná cena benzínu v Česku sníží k úrovni 30,50 koruny za litr, zatímco průměrná cena nafty klesne k úrovni 29,60 koruny za litr,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Benzín i nafta mírně zdražily

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu stouply o tři haléře. Litr benzínu zdražil na 30,94 koruny za litr a cena litru nafty od minulé středy...

Výběr článků

Načítám