Hlavní obsah

Šaría banka v Německu otevírá další pobočku, klienti přibývají

Novinky, bož

Islám zakazuje půjčovat peníze na úrok. V islámském bankovnictví jsou zapovězeny i investice do zbrojařského, tabákového nebo alkoholového průmyslu. Přesto je takzvaná šaría banka v Německu stále populárnější. Otevírá tak další pobočku. O novém odvětví německého bankovnictví informovala televize n-tv.

Foto: Profimedia.cz

Zatím jediným hráčem na trhu je společnost KT Bank.

Článek

Zatím jediným hráčem na trhu je společnost KT Bank, nicméně vzhledem k velkému potenciálu by se do tohoto odvětví mohly brzy pustit i další finanční domy.

Banka se přísně řídí pravidly islámského bankovnictví, na což dohlíží etická šariátská rada.

Jaké finanční nástroje tedy šaría banka nabízí? Pokud si chce klient půjčit peníze na zakoupení domu nebo něčeho jiného, KT Bank věc koupí za něj.

„Potom daný předmět mu prodáme na splátky s finanční přirážkou,“ vysvětlil mluvčí banky Ferhat Aslanoglu způsob, jak obejít zákaz půjčování na úrok a zůstat tak v souladu s islámskými pravidly.

Nejnovější pobočku KT Bank najdou klienti přímo u nové centrální mešity v Kolíně nad Rýnem. Další pobočky otevírala finanční instituce od léta 2015 v Mannheimu, Berlíně a ve Frankfurtu nad Mohanem, kde sídlí i firemní centrála.

15 procent klientů nejsou muslimové

„Mezi 1,5 miliónu muslimů v Severním Porýní-Vestfálsku je 20 tisíc podnikatelů tureckého původu, kteří zaměstnávají 130 tisíc lidí. Tady vidíme velký potenciál,“ uvedl šéf kolínské pobočky Ayhan Cengizer.

Islámská banka chce i nadále pokračovat v expanzi. Odhaduje, že zhruba 15 procent klientů nejsou věřící muslimové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám