Hlavní obsah

ECB pozastavila platby velké lotyšské banky

Novinky, tov

Evropská centrální banka pozastavila platby lotyšské ABLV Bank, třetího největšího poskytovatele úvěrů v zemi, informovala agentura Reuters. Finanční situace banky se zhoršila poté, co ji USA obvinily z porušení sankcí proti KLDR.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Centrála ABLV Bank v Rize

Článek

„Dočasně vstoupil v platnost zákaz všech plateb ABLV Bank,“ uvedla ECB v prohlášení. Dodala, že v posledních dnech se finanční pozice banky „dramaticky zhoršila“. Opatření se týká provádění platebních příkazů a debetních transakcí na účtech zákazníků v jakékoli měně.

Americké ministerstvo financí požaduje uvalení sankcí vůči bance. Tu obviňuje, že klientům dovolila obchodovat se Severní Koreou a porušila tak sankce OSN uvalené kvůli jadernému programu. Dodalo, že praní špinavých peněz bylo „pilířem podnikání banky“. Podle Reuters americké úřady bankovní úředníky viní také z korupce.

Banka obvinění odmítla a finanční situaci se snažila řešit čerpáním úvěru 480 miliónů eur (12,16 miliardy korun) od lotyšské centrální banky proti zástavě cenných papírů.

Už v neděli lotyšská policie po razii v jeho domě a kanceláři zadržela guvernéra centrální banky Ilmárse Rimšévičse také s podezřením na korupci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám