Hlavní obsah

USA se letos mohou stát největším producentem ropy před Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy by díky rychlému růstu těžby mohly ještě letos vystřídat Rusko na postu největšího producenta ropy na světě, uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Současně odhaduje, že růst celosvětové těžby ropy, za kterým stojí zejména právě USA, bude v letošním roce pravděpodobně rychlejší než růst poptávky.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ropný tanker u rafinerie v Bayonne v americkém státě New Jersey

Článek

IEA v úterý zvýšila odhad letošního růstu poptávky po ropě na 1,4 miliónu barelů denně z dosud předpokládaných 1,3 miliónu barelů denně. Reagovala tak mimo jiné na lednové zlepšení vyhlídek světové ekonomiky, které zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF). Růst těžby ropy by však měl i navzdory zvýšení prognózy zpomalit z loňských 1,6 miliónu barelů denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nyní ve spolupráci s Ruskem a několika dalšími těžařskými státy snaží podpořit ceny suroviny omezením dodávek na trh. Jejich snahu však podkopává rostoucí těžba ve Spojených státech.

Údaje americké vlády z konce ledna ukázaly, že těžba ropy v USA v listopadu poprvé od roku 1970 pokořila hranici deseti miliónů barelů denně.

Rekordně těží i Rusko

IEA uvedla, že Spojené státy brzy překonají v těžbě ropy Saúdskou Arábii. „Do konce letošního roku by mohly předstihnout i Rusko a stát se světovou jedničkou," dodala agentura.

Podle odhadů amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) by těžba ropy v USA mohla do konce letošního roku dosáhnout 11 miliónů barelů denně. Těžba ropy v Rusku se loni zvýšila asi o 0,2 procenta na třicetileté maximum 10,98 miliónu barelů denně.

Cena severomořské ropy Brent se minulý měsíc poprvé za tři roky dostala nad hranici 70 dolarů za barel. Od té doby ale klesla a v úterý dopoledne se pohybovala pod 63 USD. K poklesu ceny přispěly mimo jiné obavy z dalšího růstu těžby v USA.

Reklama

Související články

Benzín i nafta mírně zdražily

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu stouply o tři haléře. Litr benzínu zdražil na 30,94 koruny za litr a cena litru nafty od minulé středy...

Do Evropy teče horší ruská ropa

Do Evropy přitéká z Ruska ropa horší kvality. Důvodem je přesměrování kvalitnějších ruských dodávek do Číny, napsala agentura Reuters. Evropští dovozci ruské...

Výběr článků

Načítám