Hlavní obsah

Do Evropy teče horší ruská ropa

Právo, Tomáš Reiner

Do Evropy přitéká z Ruska ropa horší kvality. Důvodem je přesměrování kvalitnějších ruských dodávek do Číny, napsala agentura Reuters. Evropští dovozci ruské straně pohrozili, že by za takového stavu mohli omezit odběr. Na kvalitu pohonných hmot prodávaných v Česku to ale nemá mít vliv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mix typu Urals, který do Evropy přitéká ropovodem Družba, je těžší a obsahuje více síry. Ropa může podle ustanovení ruské vládní agentury Rosstandart obsahovat nanejvýš 1,8 procenta síry. Evropští odběratelé v poslední době zjišťují, že naměřené hodnoty jsou na samé této hranici.

„To nelze rafinovat a je z toho jediná cesta ven – omezení nákupu a získání jiných dodávek lehčích druhů ropy,“ citoval server hellenicshippingnews.com nejmenovaného představitele průmyslu.

Horší kvalitu zaznamenala i největší polská rafinérská společnost a většinový majitel tuzemského Unipetrolu PKN Orlen. Její viceprezident Mirosław Kochalski řekl Reuters, že pokud má současný stav trvat, bude PKN vyjednávat o cenové úpravě. Stejný názor podle Reuters zastávají i další odběratelé.

V Česku nebude problém

Čeští řidiči by však neměli mít problém. „Se zvýšeným obsahem síry se zatím dokážeme v našich rafinériích vypořádat. Kvalita paliv pro koncové zákazníky ohrožena není, protože pohonné hmoty, které vyrábíme a dodáváme na trh, musí splňovat zákonem stanované normy. A ty samozřejmě plníme,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v Česku a vlastní největší síť čerpacích stanic.

Ruská státní ropná společnost Transněfť přiznala vyšší obsah síry v ropě pro Evropu už před pár měsíci. Její viceprezident Sergej Andronov tehdy prohlásil, že společnost nemá na vyřešení problému technologické kapacity. Mluvčí Transněfti Igor Djomin však tento týden podotkl, že kvalita ropy je stále ještě v normě.

Do Číny kvalitnější

Přesto se kvůli ropným dodávkám v úterý v Moskvě u ministra energetiky Alexandra Novaka sešly špičky ruského ropného průmyslu včetně šéfa Lukoilu Vagita Alekperova. Úřad výsledek schůzky nekomentoval, avšak Reuters s odkazem na zainteresované zdroje uvedl, že žádné rozhodnutí, jak kvalitu ropy napravit, nepadlo.

Přesměrování dodávek kvalitnější ropy z Ruska do Číny plyne z mezistátní dohody mezi oběma zeměmi a současně je důsledkem soupeření uvnitř skupiny zemí OPEC a soupeření s USA o podíl na asijském trhu.

Rusko bylo loni největším dodavatelem ropy Číně a druhý rok za sebou nechalo druhého největšího dovozce Saúdskou Arábii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám