Hlavní obsah

Bitcoin je největší bublina v historii, tvrdí vlivný ekonom

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální měna bitcoin je „největší bublina v historii lidstva”, tvrdí americký ekonom Nouriel Roubini. Ten je známý tím, že předpovídal světovou finanční krizi.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Roubini v rozhovoru pro televizi Bloomberg současně označil bitcoin za „matku všech bublin“, která navíc už praská. Hodnota jednotky kryptoměny bitcoin v pátek spadla pod osm tisíc dolarů (162 tisíc korun), což je propad o 60 procent oproti dosavadnímu maximu 19 511 dolarů (395 tisíc korun) z poloviny prosince.

Ekonom působící na Newyorské univerzitě se ale kriticky vyjádřil nejen na adresu bitcoinu, ale i dalších digitálních měn, kterých je nyní na světě více než 1 300. Tyto měny také označil za „přírodní pohromu“, s narážkou na vysokou spotřebu elektřiny, které spotřebují počítače při jejich „těžbě“.

Foto: Profimedia.cz

Americký ekonom Nouriel Roubini

Roubini je známý pod přezdívkou Dr. Doom (Doktor Zkáza), protože jako jeden z mála ekonomů předpovídal světovou ekonomickou krizi, která vypukla v letech 2007 a 2008.

Za virtuální měny je možné už i v Česku koupit třeba kávu v restauraci či ubytování v hotelu, i když stále jen ojediněle. Tento týden v Česku vznikl fond, který se zaměřuje na investice právě do virtuálních měn. Na druhou stranu reklamy na kryptoměny nově zakázala největší sociální síť světa Facebook.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám