Hlavní obsah

ČNB zlepšila odhad růstu ekonomiky. Počítá také s posílením koruny k euru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta z 3,4 procenta odhadovaných v listopadu. Podle centrální banky letos česká měna posílí pod 25 korun za euro. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to ve čtvrtek uvedl guvernér Jiří Rusnok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Pro rok 2019 ČNB zlepšila odhad růstu HDP na 3,2 procenta z předchozích 3,1 procenta. Odhad centrální banky je o něco optimističtější než ve středu zveřejněná prognóza ministerstva financí. Ta počítá letos s růstem o 3,4 procenta a příští rok s o 2,6 procenta. [celá zpráva]

Centrální banka ve čtvrtek obnovila zveřejňování odhadu vývoje kurzu koruny vůči euru. Zveřejňování odhadů pozastavila v listopadu 2013 v souvislosti se zavedením kurzového závazku. ČNB odhaduje v letošním roce průměrný kurz koruny vůči euru na 24,90 Kč/EUR. Příští rok pak počítá s posílením na průměrných 24,50 Kč/EUR.

Úrokové sazby dál porostou

V případě vývoje inflace ČNB odhad snížila. V prvním čtvrtletí příštího roku tak čeká inflaci 1,9 procenta, zatímco v listopadu to byla dvě procenta. Pro druhé čtvrtletí 2019 odhad ponechala na 1,8 procenta. „Nedostatek pracovních sil se projeví v rychlém růstu mezd,” uvedl Rusnok.

Centrální banka ve čtvrtek zvedla úrokové sazby, základní sazbu zvýšila z 0,50 a 0,75 procenta. Analytici upozorňují, že v důsledku toho mohou podražit hypotéky a úvěry. Podle Rusnoka je nová prognóza ČNB zpracována tak, že „vidí v podstatě prostor pro jedno další zvýšení úrokových sazeb v letošním roce”. [celá zpráva]

„Nadále očekáváme letos alespoň další dvojí zvýšení základních sazeb až k úrovni 1,25 procenta,” myslí si přitom analytik ING Jakub Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám