Hlavní obsah

Produkce hovězího a vepřového klesla, výroba drůbežího vzrostla

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku bylo na jatkách vyrobeno 114 124 tun masa. Produkce hovězího masa meziročně klesla o čtyři procenta, vepřového o 0,6 procenta. Naopak produkce drůbežího masa se zvýšila o dvě procenta. Nákup mléka od producentů vzrostl o 10,4 procenta na 709,93 miliónu litrů. Vyplynulo to z dat, která v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

K poklesu ve výrobě hovězího masa došlo i za celý loňský rok, a to o 5,9 procenta. Totéž platí i o vepřovém, u nějž pokles za celý rok činil 4,2 procenta.

Naopak ve výrobě drůbežího se podařilo zachovat rostoucí trend. Produkce tak za celý rok vzrostla o 1,5 procenta.

Dovoz i vývoz drůbežího masa meziročně poklesly, a to o 2,3 procenta na 116 785 tun dovezeného a o 7,2 procenta na 34 372 tun vyvezeného masa. Drůbeží maso se dováželo nejvíce z Polska, zvýšil se dovoz z Německa a vyváželo se hlavně na Slovensko.

Čilý mléčný obchod s Německem

Nákup mléka od producentů se za celý rok zvýšil o 6,7 procenta. Průměrná cena mléka vzrostla o 25,7 procenta na 8,44 koruny za litr. Zároveň rostla celý rok – meziměsíčně rostla postupně ze 7,63 Kč/l v lednu až k 9,31 Kč/l v prosinci.

S mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce obchodovalo s Německem, Slovenskem a Polskem v obou směrech, na vývozu také s Itálií. Dovoz mléka klesl o 15 procent a vývoz zůstal na stejné úrovni.

Mléka se vyvezlo o 13,4 tisíce tun (1,6 procenta) více. Nejvíce vzrostl vývoz do Německa, největší pokles zaznamenal vývoz do Polska a Itálie. Vyvezlo se i o 2,6 procenta více sýrů a tvarohu. Naopak téměř o 40 procent poklesl vývoz másla v souvislosti s nedostatkem mléčného tuku a v jeho důsledku rostoucí cenou produktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám