Hlavní obsah

Německá vláda zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá vláda zvýšila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené s aktualizovanou prognózou. Německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová oficiálně představí nový hospodářský výhled ve středu.

Foto: Staff, Reuters

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem. Ilustrační foto

Článek

Vláda nyní podle zdrojů předpokládá, že míra nezaměstnanosti v letošním roce klesne na 5,3 procenta z loňských 5,7 procenta. Příznivý vývoj ekonomiky a trhu práce by měl podpořit rozpočtové příjmy a zajistit Německu nárůst již tak vysokého rozpočtového přebytku. To by mělo vytvořit větší prostor pro snižování daní a zvyšování rozpočtových výdajů.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 2,2 procenta, tedy nejprudším tempem za šest let.

Hlavním motorem hospodářského růstu v Německu se v posledních letech staly spotřebitelské výdaje podporované rekordně nízkou nezaměstnaností, stoupajícími reálnými mzdami a nízkými úrokovými sazby. Loni navíc německá ekonomika těžila rovněž z oživení exportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám