Hlavní obsah

Zákaz prodeje o svátcích trvá, podnikatelé jsou zklamáni

Právo, Jiří Novotný

Sněmovna v úterý zamítla poslanecký návrh skupiny poslanců ODS na zrušení zákona, který zakazuje o vybraných státních svátcích prodej v obchodech nad 200 metrů čtverečních. Podle Hospodářské komory ČR (HK) je toto rozhodnutí pro obchodní řetězce velkým zklamáním a varovným signálem.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Očekávali jsme, že nové složení Poslanecké sněmovny bude naslouchat i podnikatelské veřejnosti, nejen odborům. Regulace, která tvrdě dopadla i na menší prodejce, kterých se týkat neměla, je zcela zbytečná,“ uvedla v tiskové zprávě HK.

Podle ní by stát neměl rozhodovat o tom, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat a kdo může či nesmí o svátcích podnikat.

Poslední šancí Ústavní soud

Odpůrci tohoto zákona nyní vkládají naději do stížnosti, kterou v prosinci 2016 podala k Ústavnímu soudu skupina senátorů včele s Jaroslavem Kuberou (ODS).

Tuto stížnost iniciovala HK spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Ústavní soud o ní dosud nerozhodl, měl by ji však začít v plénu projednávat v tomto čtvrtletí.

Zmíněný zákon nabyl v Česku účinnosti v říjnu 2016. Důvodem jeho přijetí byla snaha zejména lidovců prosadit, aby se lidé věnovali o vybraných státních svátcích více povznášejícím záležitostem, než je nakupování, a prodavači mohli svátky trávit v kruhu rodinném.

Šanci na schválení má naopak návrh poslance KDU-ČSL Jiřího Miholy, aby se zákaz prodeje pro velké obchody rozšířil na všechny státní svátky

Konkrétně musí mít obchody nad 200 m2 zavřeno na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jenom do dvanácti hodin.

„Jde o zbytečný zákon, který je jenom sociálním inženýrstvím. Je jasné, že zavřené dveře obchodů samy o sobě nezajistí, že lépe prožijeme státní svátek. Navíc jej lze považovat za diskriminační. Není také jasné, proč byly pro zákaz prodeje vybrány právě svátky uvedené v zákoně,“ argumentoval v úterý ve Sněmovně pro zrušení tohoto zákona místopředseda ODS Martin Kupka.

Naopak poslankyně Helena Válková (ANO) byla proti zrušení. „Měla by tady být určitá právní jistota a stabilita. Všechno máme tendenci měnit pod vlajkou toho, že situace je prý neúsnosná. Nemáme ale přitom k dispozici žádná tvrdá data či statistiky,“ upozornila v rozpravě Válková.

Podle poslankyně Aleny Gajdůškové (ČSSD) prodavači v hypermarketech zákaz prodeje o vybraných svátcích většinou uvítali. „Pochvalovali si, že alespoň těch sedm svátečních dnů budou moci být s rodinami doma nebo si ten den prostě užít. A jako žena vím, že když si nebudu moci daný den nakoupit, tak nakoupím víc dopředu, aby rodina netrpěla,“ uvedla.

Každý den zákazu miliardová ztráta

Právě Gajdůšková navrhla, aby byl návrh ODS zamítnut. Nakonec pro zamítnutí hlasovalo 102 ze 165 přítomných poslanců a jen 57 bylo proti.

Šanci na schválení má naopak návrh poslance KDU-ČSL Jiřího Miholy, aby se zákaz prodeje pro velké obchody rozšířil na všechny státní svátky. „Můj návrh už podepsali všichni kolegové z KDU-ČSL a rozešlu jej teď do všech dalších poslaneckých klubů,“ informoval Mihola.

Jak už dříve Právu řekla prezidentka SOCR Marta Nováková, podle analýzy tohoto svazu se celkové tržby řetězců v ČR snižují o každém svátku, pro nějž platí zákaz prodeje, zhruba o jednu miliardu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám