Hlavní obsah

Živnostníků v pohostinství ubylo nejméně za pět let. Navzdory zákazu kouření

Novinky, bož

V uplynulém roce v pohostinství ubylo 953 živností. To je nejméně za pět let. Vyplynulo to z analýzy společnosti CRIF. V loňském roce bylo v pohostinství založeno nebo obnoveno 16 420 živnostenských oprávnění, zatímco činnost ukončilo nebo přerušilo 17 373 provozovatelů hospod a restaurací.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

V roce 2017 v pohostinství ubylo 953 živností.

Článek

„Ve sledovaném období se tak prozatím nepotvrdily obavy z toho, že by zákaz kouření negativně ovlivnil počet aktivních živnostenských oprávnění v pohostinství,“ uvedl Jan Cikler z datového oddělení CRIF.

V průběhu celého roku vzniklo v pohostinství 9 761 nových živností a 6 659 jich bylo obnoveno po předchozím přerušení. Počet nově založených živností se tak oproti roku 2016 meziročně snížil o 14 procent, zatímco počet obnovených živností meziročně vzrostl o osm procent.

Zcela ukončeno bylo 5 471 živností, dalších 11 902 jich bylo přerušeno. Počet ukončených živností tak byl v roce 2017 o 16 procent nižší než o rok dříve. Počet přerušených živností se meziročně snížil dokonce o čtvrtinu.

Situace se stabilizovala

„Situace v pohostinství se v uplynulém roce stabilizovala a podnikatelská aktivita měřená počtem zakládaných a ukončovaných živností se po výkyvu z konce roku 2016 opět snížila,“ doplnil Cikler.

Nejvíce živností v pohostinství v loňském roce ubylo hned v lednu, kdy bylo zrušeno nebo přerušeno o 1 310 živností více, než kolik jich nově vzniklo nebo bylo obnoveno. Naopak nejvíce živností přibylo na samém konci roku. V prosinci bylo založeno či obnoveno o 1 009 živností více, než jich bylo ukončeno či přerušeno.

„V prosinci pravidelně sledujeme ve srovnání se zbytkem roku velmi vysoký počet obnovených živností, jelikož podnikatelé chtějí mít svoji živnost aktivní již od začátku nového roku. V lednu se zase několikanásobně zvyšuje počet přerušených živností. Končící podnikatelé většinou uzavřou uplynulý rok a následně svoji živnost přeruší,“ uzavřel Cikler.

Reklama

Související témata:

Související články

Loni vzniklo v Česku nejvíc hospod za pět let

V loňském roce vzniklo 2 226 nových firem, které podnikají ve stravování a pohostinství, což je nejvíce za posledních pět let a zároveň meziroční růst o 75...

Výběr článků

Načítám