Hlavní obsah

Koncern Volkswagen loni prodal rekordních 10,7 miliónu aut

Novinky, tov

Prodeje aut německého koncernu Volkswagen loni stouply o 4,3 procenta na rekordních 10,7 miliónu aut, informovala agentura Reuters. Automobilka, pod kterou patří i Škoda Auto, bojuje o první příčku v prodejích mezi světovými automobilkami.

Foto: Jose Juarez, ČTK/AP

Na ilustračním snímku představení Volkwagenu Jetta na autosalónu v Detroitu.

Článek

V samotném prosinci prodeje skupiny VW stouply meziročně o 8,5 procenta na milión aut díky silné poptávce především z Číny a Německa.

Největší rivalové německého koncernu, automobilky Toyota a Renault-Nissan, zveřejní loňské prodeje na konci ledna a v únoru. Toyota minulý měsíc uvedla, že svůj loňský prodej odhaduje na 10,5 miliónu vozů.

Odbyt hlavní značky VW koncernu v loňském roce vzrostl o 4,2 procenta na rekordních 6,23 miliónu, protože stoupající poptávka na americkém kontinentu a v Číně převážila nad poklesem v západní Evropě. V minulých letech se prodeji značky podepisovala aféra s falšováním měření emisí, tzv. dieselgate.

Škoda Auto už v úterý oznámila, že loni prodala rekordních 1,2 miliónu aut, což je meziroční nárůst o 6,6 procenta. [celá zpráva]

Koncern Volkswagen zahrnuje také řadu dalších značek, například Audi, Seat, Bentley, Lamborghini, Porsche či Bugatti, vyrábí také nákladní vozy Scania či Man.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám