Hlavní obsah

Bulharsko chce pokročit v přípravách na přijetí eura, předběhlo by tak Česko

Novinky, bož

Bulharská vláda hodlá urychlit přípravy na přijetí eura. Do června chce podat přihlášku do Evropského mechanismu směnných kurzů II (ERM II), kde každá země před přijetím eura musí setrvat alespoň dva roky. Česká republika v tuto chvíli žádné přípravy na přijetí eura nepodniká.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Bulharská vláda hodlá urychlit přípravy na přijetí eura.

Článek

„Jsme připraveni podat formální přihlášku, ačkoliv nemáme jistotu, že odpověď bude kladná,” řekl novinářům ministr financí Vladislav Goranov.

ERM II vznikl v roce 1999 současně s eurem. Země zapojené do ERM II musí kurzy svých měn udržovat kolem 15 procent od stanoveného středního kurzu k euru.

K urychlenému podání přihlášky vyzval již v září 2016 tehdejší prezident Rosen Plevneliev. „Bulharsko potřebuje zrychlit své přípravy pro vstup do eurozóny, jinak riskuje, že zůstane pozadu v rozhodovacím procesu,“ nechal se slyšet. Podle Plevnelieva je další integrační úsilí jedinou možnou reakcí na brexit.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Evropská uniePolitická a ekonomická unie 28 států.
EurozónaMěnová unie devatenácti států, které přijaly euro.
Evropský hospodářský prostorČlenské státy mají přístup na společný trh výměnou za finanční příspěvky.
Evropské sdružení volného obchodu (EFTA)Čtyřčlenné sdružení založené na hospodářské spolupráci a vzájemném volném obchodu.
Celní unieUmožňuje volný pohyb zboží, členské země na sebe neuvalují cla. Společně uvalují cla na dovoz ze třetích zemí.
Schengenský prostorOblast 26 států s volným pohybem osob.

Bulharsko je členem evropské osmadvacítky od roku 2007. Životní standard v zemi stále nedosahuje průměru EU, nicméně některá kritéria pro přijetí eura by země již splňovala. Například deficit vládního rozpočtu je dlouhodobě výrazně nižší než tři procenta, což je hranice nutná pro splnění Maastrichtských konvergenčních kritérií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám