Hlavní obsah

Benzín a nafta za týden mírně zdražily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu mírně stouply. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 zdražil oproti minulé středě o čtyři haléře na 30,68 koruny. Cena litru nafty stoupla o osm haléřů na 29,82 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 10. lednu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají i nadále na Vysočině. Motoristé tam za litr benzínu zaplatí v průměru 31,33 koruny, což je o dva haléře méně než před týdnem. V Praze litr benzínu za týden zdražil o čtyři haléře na 31,12 koruny. Přes 31 korun stojí ještě v Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Litr nafty je nejdražší na čerpacích stanicích na Vysočině, kde jeho cena stoupla o sedm haléřů na 30,57 koruny.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Těžba ropy v Kalifornii

Nejlevněji naopak koupí řidiči benzin v Jihočeském kraji, a to za 30,24 koruny. Nafta je nejlevnější v Moravskoslezském kraji, kde litr stojí v průměru 29,45 koruny. V Praze a Plzeňském kraji natankují řidiči naftu shodně za průměrných 30,24 koruny za litr.

Celkově se ceny pohonných hmot zhruba od poloviny loňského listopadu výrazněji nemění.

Ceny ropy jsou rekordní

Americká lehká ropa WTI se ve středu prodávala kolem 63,25 amerického dolaru za barel, což je o 0,4 procenta více než v úterý. Severomořská ropa Brent vykazovala nárůst o 0,2 procenta na 68,96 dolaru za barel. Během dne cena této komodity přesáhla i 69 dolarů. Dostala se tak na nejvyšší hodnoty od května 2015.

Foto: Nikolay Korchekov, Reuters

Západní ropné firmy opouštějí Rusko. Na ilustračním snímku rafinerie u města Samara

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se předloni dohodla, že sníží těžbu o 1,2 miliónu barelů denně. K ujednání se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které slíbily produkci omezit o dalších 558 tisíc barelů denně. Země dohodu nedávno prodloužily o devět měsíců do konce letošního roku.

Ceny ropy vzrostly od začátku prosince o více než 13 procent a podle agentury Reuters se objevují náznaky přehřátí trhu. Některé členské státy OPEC se začínají obávat, že rekordní ceny ropy dále povzbudí producenty břidličné ropy, kteří s ní trh zaplaví.

Reklama

Související články

Ropa zdražila na rekord za tři roky

Ceny ropy stouply na nejvyšší hodnoty od roku 2014. Budoucí dodávky americké ropy WTI se prodávaly ve středu pět ráno za 63,47 dolaru, což je nejvíce od...

Výběr článků

Načítám