Hlavní obsah

Platební bilance ČR skončila ve třetím čtvrtletí schodkem 38 miliard, uvedla ČNB

Novinky, bož
Aktualizováno

Běžný účet platební bilance, tedy souhrn všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil ve třetím čtvrtletí schodkem 37,7 miliardy korun. Ve čtvrtek to uvedla Česká národní banka (ČNB) s tím, že za tři čtvrtletí je bilance v přebytku 51,3 miliardy korun.

Foto: Vincent West, Reuters

Českému exportu letošní posilování koruny zatím příliš neuškodilo, domnívá se analytik Táborský.

Článek

Na finančním účtu byl vykázán příliv peněz ze zahraničí ve formě čistých půjček 2,1 miliardy korun. Rezervní aktiva vzrostla bez vlivu kurzových rozdílů o 13,4 miliardy korun.

„Od začátku letošního roku dosáhl běžný účet přebytku 66,2 miliardy korun, tedy o 13,2 miliardy korun méně než za stejné období loňského roku. V posledních dvou měsících roku by příznivý vývoj zahraničního obchodu měl vést ke zlepšení běžného účtu,” řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank František Táborský.

„Českému exportu letošní posilování koruny zatím příliš neuškodilo a pro celý letošní rok očekáváme přebytek zahraničního obchodu mírně pod úrovní 160 miliard korun,” dodal Táborský. Běžný účet by podle něj za celý letošní rok mohl dosáhnout přebytku jako v loňském roce.

Loni přitom běžný účet dosáhl rekordního přebytku 52,6 miliardy korun. O rok dříve to bylo 41,4 miliardy a v roce 2014 jen 7,48 miliardy. Letos tak zůstane již čtvrtý rok v řadě v plusu. Jde o první takové období od vzniku České republiky. V předchozím období byla platební bilance schodková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Běžný účet platební bilance

Bilance zboží a služeb podle centrální banky byla ve třetím čtvrtletí v přebytku 70,4 miliardy korun. Meziroční pokles o 2,4 miliardy souvisel s nižším dosaženým přebytkem obchodní bilance se zbožím, zatímco přebytek bilance služeb meziročně mírně narostl.

„Zvýšily se především příjmy ze zpracování zboží pro zahraniční vlastníky, z potrubní dopravy a z přenosu elektrické energie doprovázené poklesem dovozu opravárenských služeb. Naopak aktivum bilance cestovního ruchu se meziročně snížilo vlivem vyšších výdajů českých občanů na zahraniční cesty,” uvedla ČNB.

Zároveň revidovala údaje o schodku za předchozí čtvrtletí. Podle aktualizovaných údajů se deficit prohloubil o miliardu na 8,6 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám