Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v září v přebytku 20 miliard

Novinky, bož
Aktualizováno

Podle předběžných údajů skončila v září bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 20,2 miliardy korun, což bylo meziročně o 0,8 miliardy více. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Vincent West, Reuters

Podle předběžných údajů skončila v září bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 20,2 miliardy korun. (ilustrační snímek)

Článek

Oproti srpnu 2017 se snížil vývoz o 2,1 procenta a dovoz o 2,9 procenta. Trend vývoje ukazuje na stagnaci vývozu a pokles dovozu o 0,7 procenta. V porovnání se stejným měsícem roku 2016 vzrostl vývoz o 1,8 procenta na 293,8 miliardy korun a dovoz o 1,6 procenta na 273,6 miliardy korun.

„Situace na našich exportních trzích je i nadále velmi příznivá a je jedním z faktorů, jež v průběhu letošního roku vedly již několikrát ke zvýšení odhadu celoročního růstu české ekonomiky,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„V tomto ohledu stojí za zmínku eurozóna, kde růst HDP taktéž překvapuje na pozitivní straně a kde průzkumy ze zpracovatelského průmyslu naznačují, že růst aktivity je na mnohaletých maximech,” dodal.

Auta a stroje

„Celozávodní prázdniny v létě ztlumily domácí výrobu a s ní se propadla i bilance obchodu. Září přineslo návrat českých exportérů na výsluní. Za dobrými výsledky stojí již tradičně výrobci automobilů a strojní závody. Na dovozní straně vidíme vliv vyšších cen komodit na globálním trhu,” sdělil Novinkám ekonom Viktor Zeisel.

„Očekáváme, že poslední čtvrtletí roku bude ve znamení zrychlení hospodářského růstu nejenom v Česku, což se výrazně projeví na domácích vývozech. Nicméně na rekordní loňský přebytek letos čeští exportéři pravděpodobně nedosáhnou. Nepřekonají ho podle našeho odhadu ani příští rok, kdy očekáváme zejména zvýšení importní aktivity v důsledku silné spotřeby a investic,” dodal Zeisel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám