Hlavní obsah

Plyn po výbuchu rakouského terminálu už opět proudí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny tranzitní linky hlavního rakouského plynovodu byly po úterní explozi před půlnocí obnoveny. Ve středu to uvedl ředitel provozovatelské společnosti Gas Connect Austria.

Foto: AP

Při výbuchu plynového zásobníku v Rakousku zemřel jeden člověk.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme v úterý před půlnocí znovu zprovoznili všechny tranzitní linky a že fungují na sto procent,” řekl Harald Stindl rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF.

Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic si vyžádala život jednoho člověka. Dvě desítky lidí utrpěly převážně lehčí zranění. [celá zpráva]

Kvůli požáru uzavřen tranzit přes Slovensko

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy. Plynem zásobuje na příklad Německo, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko a Itálii.

Exploze plynové staniceVideo: TV JOJ

Kvůli úternímu požáru byl uzavřen tranzit plynu do Rakouska přes Slovensko a přerušeny byly dodávky ruského plynu do Itálie či Chorvatska. Itálii přiměla úterní exploze vyhlásit stav nouze.

Ceny plynu v reakci prudce vzrostly

Zpráva o výbuchu se odrazila v růstu cen plynu. V Itálii ceny na velkoobchodním trhu s dodávkou příští den stouply o 97 procent na rekordních 47 eur (přes 1200 korun) za megawatthodinu.

V Británii, která je největším evropským trhem s plynem, se cena plynu s okamžitým dodáním zvýšila o 35 procent na 92 pencí za termální jednotku, nejvýše od roku 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám