Hlavní obsah

ČEZ pokračuje v investicích, ovládne další čtyři firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina ČEZ dále investuje do segmentu komplexních energetických služeb (ESCO - Energy Service Company). Společnost kupuje většinové nebo stoprocentní podíly ve čtyřech dalších firmách v této oblasti. Zástupci ČEZ to oznámili v pátek na tiskové konferenci. Hodnotu investic nespecifikovali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

ČEZ uvedl, že Česko, Slovensko, Německo, Polsko a Rumunsko jsou země, na které se chce v oblasti ESCO v první fázi soustředit.

Takzvaným ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie – ČEZ ESCO a ESCO International.

Prostřednictvím ČEZ ESCO firma kupuje 51procentní podíl ve výrobci a dodavateli osvětlení Hormen CE a zcela ovládne dodavatele vzduchotechniky AirPlus a firmu Easy Power, která vlastní a provozuje lokální distribuční soustavy.

Firma ČEZ ESCO, která se zaměřuje na český a slovenský trh, vznikla v roce 2014. Skupina pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí. Mimo jiné zajišťuje dodávky komodit, energetické audity, energetické poradenství či výstavbu kogeneračních jednotek a instalací fotovoltaických elektráren.

Jeden z lídrů na polském trhu se solárními panely

Pod ESCO International pak bude spadat společnost OEM Energy, která je jedním z lídrů na polském trhu se solárními panely a tepelnými čerpadly. ČEZ v ní kupuje 51procentní podíl s opcí na pozdější získání zbylé části.

Dále pod ESCO International patří tři dceřiné společnosti – ČEZ ESCO Polska, OEM Solar a německá skupina Elevion, prostřednictvím které letos ČEZ vstoupil na ESCO trh v Německu. ČEZ za Elevion zaplatil 5,03 miliardy korun. ESCO International má téměř 2000 zaměstnanců a odhadované roční tržby ve výši devět miliard korun.

AirPlus
Společnost působí na trhu od roku 2002. Je specialistou na dodávky, montáže a servis menších vzduchotechnických a klimatizačních jednotek. Firma ročně nainstaluje až 600 jednotek u 3500 provede servis. Mezi významné zákazníky patří Benzina, Raiffeisenbank, RobinOil nebo Unipetrol.Firma má přibližně 40 zaměstnanců, její průměrné roční tržby za posledních pět let přesahovaly 80 miliónů korun. Stoprocentní podíl ve firmě kupuje ČEZ ESCO, dceřiná společnost ČEZ.
Hormen CE
Na trhu působí od roku 2004. Zabývá se projektováním, realizací a výrobou svítidel. Je předním dodavatelem pro kanceláře, hotely, obchodní prostory, veřejné budovy a průmysl. Mezi reference firmy patří pražská obchodní centra Quadrio a Florentinum nebo akvaparky Aqualand Moravia v Pasohlávkách a Aquapalace Praha. Firma sídlí v Praze, výrobní závod má v Brně.Má téměř 60 zaměstnanců. Průměrné roční tržby za posledních pět let přesahují 170 miliónů korun. ČEZ ESCO kupuje 51procentní podíl. Zbylých 49 procent si ponechávají manažeři a dosavadní majitelé Jiří Hrachovina a Marek Fišer.
Easy Power
Firma byla založena v roce 2008. Specializuje se na provoz lokálních distribučních soustav – vlastní jich 17 a osm jich má v pronájmu. Jde o distribuční soustavy průmyslového, administrativního i rezidenčního typu. Celkový objem distribuované elektřiny je 13 gigawatthodin (GWh). Stoprocentní podíl ve firmě kupuje ČEZ ESCO, dceřiná společnost ČEZ.
OEM Energy
Firma je jedním z lídrů na polském trhu se solárními panely. Nabízí modernizaci a instalaci solárních termických a fotovoltaických panelů a také instalace bojlerů nebo tepelných čerpadel. Jejími zákazníky jsou samosprávy, průmysl a v menší míře i domácnosti. Společnost sídlí ve městě Ruda Slaska, nedaleko Katovic v Horním Slezsku. Průměrné roční výnosy za poslední tři roky byly 30 miliónů zlotých (182 milionů korun).Firma má přes 20 zaměstnanců. ČEZ kupuje 51procentní podíl, zbytek budou i nadále držet manažeři a stávající společníci Marek Szymański, Marcin Supernak, Jarosław Nycz a Adam Małek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám