Hlavní obsah

České obchody mají problém s dodržováním hygieny. Na vině jsou i kupující

Čeští obchodníci mají stále rezervy v dodržování hygieny při prodeji nebalených potravin, na štíru s hygienou jsou ale také zákazníci. Legislativa EU přitom prakticky nespecifikuje hygienické podmínky při prodeji potravin, přesto za přestupky hrozí prodejcům pokuty. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedli zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu a Sdružení českých spotřebitelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Opakovaným nedostatkem na straně prodejců je podle sdružení například smíchávání starého pečiva s novějším, což v mnoha případech platí i pro sortiment ovoce a zeleniny. Mnohdy nejsou k dispozici jednorázové rukavice, kleště a další pomůcky na uchopení nebalených, zejména pekařských výrobků.

Během zimního období jsou lidé častěji náchylní k různým virózám, navíc s blížícím se adventním časem množství nakupujících v obchodech strmě vzrůstá. Potravina může být kontaminována různými viry, bakteriemi či plísněmi na své cestě za zákazníkem mnoha způsoby. Jedním z nich je i nesprávné a nehygienické zacházení ze strany zákazníků.

Vybírejte očima, ne rukama

„Jde o probírání se pečivem rukama bez použití mikrotenových rukavic či k tomu určených kleští. Na nechráněné potraviny jako pečivo, ovoce či zeleninu lidé prskají a kýchají. Znehodnocené pekařské výrobky spadlé na zem zákazníci často vracejí zpět do prodejního koše," uvedl předseda správní rady sdružení Libor Dupal.

Podle něj je zásadní naučit zákazníky vybírat si zboží před jeho vložením do nákupního košíku „očima, a nikoli rukama”. V tom se shodl s viceprezidentem svazu obchodu Pavlem Mikoškou.

Podle Mikošky řada obchodníků již upravila manuály pro práci s pečivem. Díky tomu je například častější dohled nad úseky nebaleného pečiva, přibyly i nápisy nabádající k hygienickému chování zákazníků či odpadkové koše na pečivo spadlé na zem či dostatek ochranných rukavic na pečivo.

Vágní legislativa

Evropské nařízení o hygieně potravin je formulováno podle Svazu obchodu velmi vágně. Legislativa EU prakticky nespecifikuje hygienické podmínky při prodeji potravin, ale pouze při jejich výrobě.

„Přesto za přestupky ze strany prodejců hrozí pokuty od dozorových orgánů, u nás konkrétně od Státní zemědělské a potravinářské inspekce, dále pak negativní medializace a ztráta reputace za nekvalitní zboží," uzavřel Mikoška.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám