Hlavní obsah

Německu se hospodářsky daří. Česko na tom vydělá

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční tempo hospodářského růstu Německa ve třetím čtvrtletí zrychlilo na 2,3 procenta z jednoho procenta v předchozích třech měsících. Pro Česko je to dobrá zpráva, Německo je klíčovým exportním trhem. Růst největší evropské ekonomiky ale může zbrzdit tamní aktuální politická krize, soudí analytici.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Na ilustračním snímku sousoší modelů vozů Porsche před centrálou automobilky ve Stuttgartu

Článek

Německý statistický úřad potvrdil, že meziroční tempo hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí zrychlilo na 2,3 procenta. Mezi čtvrtletími rostla největší evropská ekonomika o 0,8 procenta.

Data se týkají období před politickou krizí, která se v Německu právě odehrává. Komplikace při sestavování vlády po volbách do Bundestagu by však podle analytiků z krátkodobého hlediska neměly mít na hospodářský vývoj vliv.

„Německá politická krize neovlivní vývoj hospodářství do konce letošního roku. Ekonomické procesy mají dostatečnou setrvačnost, aby poskytly několik měsíců na řešení,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V Německu zkracovala jednání mezi konzervativci (CDU/CSU), svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými o vytvoření nové vládní koalice. [celá zpráva]

Pokud se krizi nepodaří vyřešit, nelze do budoucna vyloučit dopady na ekonomiku.

„Případné zpomalení německého hospodářství si přes zahraniční obchod dovezeme i do České republiky,“ upozornil.

Do Německa míří třetina českého vývozu

K růstu německého hrubého domácího produktu přispěl zahraniční obchod. Ve třetím čtvrtletí vzrostl tamní vývoz o 1,7 procenta. Na německém vývozu jsou přitom závislí čeští subdodavatelé, kteří získávají velké množství nových zakázek právě z Německa. Závislost České republiky na Německu je nebývale vysoká. Celá třetina našeho exportu jde právě do Německa. Více než čtyři pětiny jdou do zemí Evropské unie.

Česko je vzhledem k malé velikosti ekonomiky a závislosti na vývozu do EU na vývoj v sousedních zemích velmi citlivé. Letošní růst HDP v Česku je mimořádný, ve třetím čtvrtletí meziročně vyšplhala na pět procent. Ekonomové ale varují před přehříváním tuzemské ekonomiky a odhadují, že vzhledem k nedostatku pracovních sil takto vysoké tempo neudrží. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám