Hlavní obsah

Ani Praha, ani Bratislava. Klíčové agentury EU se po brexitu z Londýna přestěhují jinam

– Brusel • Aktualizováno

Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), jedna ze dvou klíčových agentur EU, se po brexitu nepřestěhuje z Londýna do Prahy, jak Česká republika doufala. České hlavní město ze soutěže v prvním kole a nakonec podle agentury DPA zvítězila Paříž. Neuspěla ani Bratislava, která doufala, že by mohla hostit Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA).

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Sídlo Evropské lékové agentury (EMA) v Londýně.

Článek

Z Londýna se tak nepřestěhuje ani jedna ze dvou klíčových agentur do středu či východní části EU. Česko i Slovensko přitom před pondělním rozhodováním spoléhaly na princip zeměpisné vyváženosti, podle nějž měla být alespoň jedna z agentur umístěna mimo západní země Unie.

Pondělní los rozhodl, že se EMA přestěhuje do nizozemské metropole Amsterdamu. Mezi ním a severoitalským Milánem nakonec podle diplomatických zdrojů rozhodlo losování.

Už v prvním kole volby překvapivě vypadla Bratislava, která byla počítána mezi favority rozhodování. Ve druhém kole hlasování vypadla Kodaň, a do třetího tak postoupil Milán a Amsterdam. Celkem 27 unijních států rozdělovalo své hlasy tajně a obě města obdržela po 13 hlasech, jedna země se zdržela. Estonské předsednictví EU tedy nakonec nové sídlo významné agentury s 900 zaměstnanci určilo losováním - hodem mincí.

„Netajíme zklamání z toho, že naše kandidatura neuspěla navzdory vynikající nabídce, kterou jsme předložili ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví,“ reagoval na výsledky hlasování Peter Susko ze slovenského ministerstva zahraničních věcí.

I Praha skončila v prvním kole

Výsledek hlasování o EMA naznačoval, že by v rámci zeměpisného vyvážení mohly vzrůst šance Prahy získat sídlo menšího Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Praha však nakonec nepostoupila do druhého kola a nakonec neuspěla ani polská metropole Varšava. Hlasování rozhodlo, že se EBA přemístí z Londýna do Paříže.

Po pondělním rozhodnutí musí ještě následovat formální právní kroky, které přesun agentur reálně umožní. Diplomaté před hlasováním zdůrazňovali potřebu zachovat především právě u lékové agentury hladký provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám