Hlavní obsah

ČNB: Skokový růst sazeb by těžce dopadl na zadlužené domácnosti

Postupné zvyšování úrokových sazeb České národní banky (ČNB) podporuje finanční stabilitu v ČR. Naopak skokové zvýšení sazeb by mohlo nadměrně zatížit zadlužené domácnosti a firmy. Vyplývá to ze zveřejněného záznamu jednání bankovní rady 2. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Bankovní rada ČNB minulý čtvrtek rozhodla o zvýšení úrokových sazeb. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení úvěrů a hypoték, stoupla o 0,25procentního bodu na 0,5 procenta. Poprvé ČNB zvedla sazby v srpnu, po desetileté pauze.

Ekonomové odhadují, že centrální banka bude ve zvyšování sazeb pokračovat i v příštím roce. To se projeví především ve zdražení hypoték a dalších úvěrů, zatímco úroky u vkladů porostou jen mírně. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Otázkou nyní je, jak rychle bude ČNB úroky zvyšovat. „I z hlediska finanční stability je vhodnější zvyšovat úrokové sazby postupně," uvádí záznam.

Na jednání také zaznělo, že pokud bude vývoj v následujících měsících směřovat k vyššímu růstu inflace, než ČNB očekává, je možné využít kteréhokoli příštího měnově-politického jednání k dalšímu zpřísnění měnové politiky, tedy zvýšení úrokových sazeb.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Zároveň na jednání rady opakovaně zaznělo, že vyšší růst mezd, disponibilního důchodu a spotřeby vytváří tlak na růst inflace. Na druhou stranu případné prudké zhodnocení kurzu koruny by představovalo protiinflační riziko i riziko pro vývoj reálné ekonomiky, a znamenalo by tedy oddálení dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Jednání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm členů rady a podle záznamu i ministr financí Ivan Pilný (ANO). Členové rady rozhodli minulý týden o zvýšení úrokových sazeb jednomyslně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám