Hlavní obsah

ČEZ zvýšil zisk o 13 procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ meziročně vzrostl o 13 procent na 16,6 miliardy korun. Za růstem zisku stojí především prodej akcií MOL. Společnost to v úterý uvedla v tiskové zprávě. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl o šest procent na 41,1 miliardy, především v důsledku poklesu cen vyrobené elektřiny a růstu nákladů na emisní povolenky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Pozitivně se ve výsledcích meziročně projevila vyšší výroba v jaderných a větrných elektrárnách. Společnost v září rozšířila svoji působnost v Německu, když získala společnost Elevion a také větrnou farmu Lettweiler Höhe. Instalovaná kapacita Skupiny ČEZ v německých větrných farmách tím vzrostla o více než 35 MW na téměř 134 MW.

„Dosavadní průběh roku je pro ČEZ úspěšný jak z pohledu dosaženého zisku, tak z pohledu plnění strategických rozvojových cílů. Pro budoucnost firmy je důležité, že posilujeme v oblastech nové energetiky,“ nechal se slyšet předseda představenstva Daniel Beneš.

Společnost počítá za celý rok 2017 s čistým ziskem 19 miliard. Odhad celoročního provozního zisku EBITDA pak společnost upravila na 52 miliard. Důvodem je, že soudy již zřejmě nestihnou rozhodnout ohledně závazku SŽDC, po níž ČEZ chce, aby mu zaplatila za nasmlouvanou elektřinu.

Jedna akcie ČEZ v pondělí na konci obchodování na pražské burze stála 480,50 koruny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám