Hlavní obsah

ČEZ prodá uhelnou elektrárnu Varna bulharské firmě

• Aktualizováno
Novinky, tov

Energetická společnost ČEZ se dohodla na podmínkách prodeje své bulharské černouhelné elektrárny Varna. Koupí ji bulharská firma Sigda OOD. V úterý o tom informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Cena bude uvedena k datu prodeje.

Foto: ČEZ

Černouhelná elektrárna ČEZ v bulharské Varně.

Článek

„Společnost ČEZ se rozhodla přijmout nabídku bulharské společnosti SIGDA OOD, která byla v rámci výběrového řízení vyhodnocena jako nejlepší,” uvedl Kříž.

Elektrárna Varna s instalovaným výkonem 1 260MW je od 1. ledna 2015 dočasně odstavena. Elektrárnu tedy ČEZ prodává separátně od ostatních bulharských aktiv, pro která hledá kupce.

Potíže s úřady

V této balkánské zemi se ČEZ dlouhodobě potýkal s problémy ze strany úřadů. Dostal zde pokuty za zneužívání dominantního postavení od antimonopolního úřadu a rovněž vede proti Bulharsku mezinárodní investiční arbitráž. Ceny elektřiny jsou v jedné z nejchudších zemí Evropy citlivým politickým tématem. V roce 2013 protesty proti zdražení elektřiny vedly k pádu vlády.

Podle bulharských médií se o aktiva ČEZ uchází několik zájemců, kteří nabízejí částky v přepočtu od 3,1 do 6,5 miliardy korun.

Kolik řádově může získat za prodej elektrárny ČEZ nyní nechtěl uvést. „Cenu můžeme zveřejnit až po uzavření transakce,” dodal na dotaz Novinek Kříž. Konečná cena za prodej elektrárny podle ně bude stanovena k datu vypořádání transakce v závislosti na aktuální výši pracovního kapitálu. Transakce podléhá schválení bulharským úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Akcie ČEZ na pražské burze odpoledne posilovaly o 2,3 procenta a prodávaly se za 486 korun, což je nejvýše od listopadu 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám